Advertentie
    Anneke van Ieperen Hebban Recensent

Een brief met vlechtjes is het tweede kinderboek van de hand van de Italiaanse auteur Christian Antonini en de eerste die naar het Nederlands is vertaald. De titel verwijst natuurlijk naar Johanna, het meisje dat als een brief op de post wordt gedaan. In de tijd waarin het verhaal zich afspeelt (1914) werd er een nieuwe postdienst ontwikkeld in Amerika waardoor er naast brieven ook grotere pakjes verstuurd konden worden. Sommige ouders maakten hier handig gebruik van door hun kinderen te versturen. Op deze manier was het veiliger reizen en het was ook nog goedkoper dan een normaal treinkaartje.

Het boek omvat twee verhaallijnen, die van Johanna en van Daniel, een jonge aanhanger en strijder van Pancho Villa. Hij maakt zich zorgen om de reis omdat hij niet begrijpt wat de beweegredenen van zijn leider zijn om zo ver naar het noorden af te reizen. Dit blijkt alles te maken te hebben met een derde belangrijk personage, namelijk de Amerikaanse journalist Ambrose Bierce. De trein brengt de verschillende verhaallijnen bij elkaar en terwijl deze voortraast door het dorre Mexicaanse landschap ontrolt zich een spannend en avontuurlijk verhaal. Er zijn bijna geen momenten te vinden waar het verhaal stil komt te liggen, de spanningsboog is voortdurend gespannen en een paar twists zorgen voor de nodige verrassing.

Een brief met vlechtjes is een spannend avonturenverhaal voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool, maar eigenlijk is het ook voor oudere kinderen en volwassenen een goed verhaal om te lezen. Het boek bevat daarnaast ook de nodige wetenswaardigheden over diverse onderwerpen, zoals de Mexicaanse revolutie en de historische figuur Pancho Villa. De echte hoofdpersoon in dit verhaal is misschien toch wel Roos, de locomotief van de trein. Zij is degene die het verhaal letterlijk voort laat denderen en tegelijkertijd is zij de plek waar levens voorgoed zullen veranderen.

Reacties op: Spannend avonturenverhaal

7
Een brief met vlechtjes - Christian Antonini
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker