Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Fantasievol verhaal met een sterk einde en veel romantiek

Anneke van Ieperen 24 december 2019

In Scharlakenrode magie van Young Adult-bestsellerauteur Cassandra Clare worden de avonturen opgetekend die Alec Lightwood en Magnus Bane beleven tijdens een gezamenlijke vakantie. Wat de tijdlijn betreft laat dit boek zich plaatsen tussen de twee trilogieën in die met elkaar de oorspronkelijke ‘Kronieken van de Onderwereld’-serie vormen over de Schaduwjagers. In Stad van Gevallen Engelen wordt deze vakantie al genoemd, met de bedoeling dat de auteur er later op terug zou kunnen komen. Dankzij de aandacht die er nu is voor LHBTI-onderwerpen voelt de tijd rijp om Alec en Magnus een eigen trilogie te geven waarin de relatie tussen deze twee niet langer op de achtergrond hoeft te blijven. Scharlakenrode magie is het eerste deel van de ‘Vloeken uit het verleden’-serie, dat Clare samen schrijft met auteur Wesley Chu en dat opnieuw prima is vertaald door Lia Belt.

Om elkaar beter te leren kennen, neemt Magnus Alec mee op wat hopelijk een romantische vakantie zal gaan worden. Tijdens hun eerste stop in Parijs gaat het al mis wanneer Tessa Gray hen opzoekt met verontrustend nieuws. Magnus richtte ooit een sekte op en hoewel het als grap bedoeld was, is De Scharlaken Hand inmiddels uitgegroeid tot een gewelddadige demon-aanbiddende cultus. Magnus zal op zoek moeten naar de leiders en verloren herinneringen terughalen om zijn naam te zuiveren. Het is maar de vraag of zijn prille relatie met Alec bestand zal zijn tegen zijn geheimen uit het verleden.

Na series als ‘De duistere machten’ en ‘De helse creaties’ bewandelt Clare met ‘Vloeken uit het verleden’ wederom een zijpad in haar altijd maar groeiende Shadowhunters universum. Magnus en Alec zijn populaire personages en een boek waarin de relatie tussen deze helden uitgediept wordt, zal ongetwijfeld weer garant staan voor hoge verkoopcijfers. Toch is Scharlakenrode magie niet Clares beste boek, alleen al vanwege het feit dat er niets nieuws wordt toegevoegd. Aangezien dit verhaal zich afspeelt binnen de originele serie, is al bekend hoe de relatie tussen Magnus en Alec zich ontwikkelt. De trouwe lezer zal daar dus geen verrassingen aantreffen. Het verhaal zelf mist zo nu en dan vaart doordat tussen alle gebeurtenissen door regelmatig wordt stilgestaan bij de romantiek tussen Magnus en Alec. De manier van schrijven is daardoor soms zoetsappig.

‘Hij was nog niet klaar voor de dood, maar als die vandaag kwam, zou hij hem tegemoet treden met opgeheven hoofd en Alexander Lightwoods naam op zijn lippen.’

Het perspectief wisselt tussen Magnus en Alec, wat de auteurs de gelegenheid biedt om de lezer meer inzicht te geven in de gevoelswereld van beide hoofdpersonen. Deze gevoelens draaien, zoals verwacht, voornamelijk om de ander. Het verhaal zelf is niet overal even boeiend; met name het middenstuk verloopt kabbelend. Naar het einde toe loopt het tempo ineens op en wordt het spannend, hierin is dan toch weer duidelijk te zien tot welk goed schrijfwerk Clare in staat is. Dit eerste deel sluit af met een mooie cliffhanger, die zelfs de doorgewinterde fan verbaasd zal doen staan. Het verhaal op zich bevat niet al te veel verwijzingen naar eerdere series, waardoor dit boek ook geschikt is voor diegenen die niet het complete werk van Cassandra Clare hebben gelezen.   Scharlakenrode magie heeft voor de echte fan niet zoveel toe te voegen, voor alle andere lezers is het een fantasievol verhaal met een spannende climax en een flinke dosis romantiek.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anneke van Ieperen

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?