Als je niets bent
Een hoek met letterlijk twee kanten. Twee verhalen over de belevenis van jonge mannen in de Tweede Wereldoorlog. Eén van een Nederlander, één van een Duitser. Je leeft met beide mee: hoe ze opgroeien, hoe ze gevormd worden, wat ze meemaken, en welke invloed dat op ze heeft.
Ik vond het een krachtig boek om te lezen: twee levens, twee verschillende verhalen, en toch ook vergelijkbaar. Beide maken (uiteindelijk) mee geen keuze te hebben, vast te zitten. Je kunt voor beide begrip opbrengen. Ook de vele Duitsers die in het leger dienden waren uiteindelijk mensen die gene keus hadden, of niet anders wisten. Hoe je opgroeit en hoe je gevormd wordt bepaald uiteindelijk veel. Zeg nooit: dat zou ik nooit doen. Maar ook de haat vanuit de bezette mensen is begrijpelijk.
Al met al: een goed geschreven verhaal en zeker een aanrader.
Ik las dit boek in het kader van de Facebookgroep Boekentoer.
Al met al: een goed geschreven verhaal en zeker een aanrader.
Ik las dit boek in het kader van de Facebookgroep Boekentoer.