Meer dan 7,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Boeiend, heftig, rauw en beklemmend.

Annekosse 12 februari 2026
Het schaarse licht vertelt het verhaal van vier vriendinnen met allen een eigen karakter en achtergrond. Op bijzondere wijze worden zij ondanks de grote verschillen tussen hen vriendinnen voor het lezen en zien de roerige en beangstigende periode van oorlog, bendes en geweld door te komen in Georgië.

In het boek gebeurt veel. Ondanks de 773 pagina's is er geen moment van saaiheid te bekennen. Elke pagina van het boek heeft mij als lezer geboeid. De kennis die ik heb gemaakt met het rauwe Georgië. Haratischwili weet als geen ander om de karakters goed uit te werken op een boeiende manier. Elke beslissing die genomen wordt, kan daarmee wel begrepen worden ongeacht of je het er mee eens zou zijn of wellicht een andere keus zou maken. De persoonlijke moeilijkheden waar elke personage afzonderlijk mee worstelt wordt op een manier uitgewerkt dat meeleven niet moeilijk is.

Daarnaast weet Haratischwili bepaalde onderwerpen (in verband met spoilers hou ik de onderwerpen vaag) boeiend te houden zonder dat ze er veel over verteld. Aan het einde komt wel de duidelijkheid, maar het maakt dat je als lezer geboeid blijft en ook wil weten hoe de levens van de vier personages zich in de loop der tijd ontwikkelen en wat er dan allemaal gebeurd is.

De setting is bijzonder vormgegeven. De vriendinnen komen bij elkaar bij een fototentoonstelling van foto's die Dina (één van de vier vriendinnen) gemaakt heeft. Door de foto's wordt de geschiedenis chronologisch verteld. Deze manier van vormgeven van het verhaal voelt heel natuurlijk. Wat ook een prettige bijkomstigheid was, dat er een soort van lucht geschept werd op de momenten dat het verhaal even in de fototentoonstelling plaatsvond, dus in het heden. De geschiedenis is behoorlijk heftig, rauw en beklemmend. De delen uit het heden (die heel natuurlijk in elkaar overliepen) gaven ook weer even een soort van lucht wat daarmee de balans tussen beklemmend en even lucht mooi afwisselden.

Het schaarse licht is echt een boek voor mensen die wat meer willen weten over de wat onbekende geschiedenis, die ervan houden dat personages goed uitgewerkt zijn en een belangrijke rol spelen in het verhaal en niet terugdeinzen voor een dikker boek (ook al voelde het niet als een dik boek en bleef elke bladzijde opnieuw boeiend).

Meer recensies van Annekosse

Het voortbestaan van de monarchie hangt aan een zijden draadje. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.