Intens en hartverwarmend
Van auteur Karin Van der Zwan het intense boek:
"Levend verlies", Verder na hersenletsel, mogen ontvangen.
Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Elikser.
De titel sprak me zeer aan. Omdat ik enkele mensen ken met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH).
Op de cover zie je palmen. En een jongeman met zijn handen in zijn nek.
De schrijfstijl is intens en liefdevol.
Dit boek bestaat uit zeven delen en een enkele keer wordt er naar het verleden gekeken.
Deel één: Thailand 2017.
Pap, mam, Rivka, David en Mees hebben het voornemen om een rondreis te maken in Thailand. De eerste week hebben ze het fijn gehad. Veel op pad geweest. Totdat David naar zijn hoofd greep.
Deel twee: Nederland 2012
Door school gebeld, David heeft erge hoofdpijn. Uitslag MRI is dat er een Arterioveneuze Malformatie (AVM) zit. Een hersenbloeding. Er wordt door de specialisten gezegd, dat er een grote kans is, dat er op termijn er nog één komt. David mag naar huis met medicatie.
Deel drie: Chang Mai 2017
David heeft een zware hersenbloeding gehad.
Het gaat moeilijk met de communicatie met de specialisten. De specialisten reageren nogal defensief. De ouders van David houden de vinger aan de pols. Om de beurt blijven ze bij David. Zus en broertje gaan eerder naar huis.
Deel vier: Hoe het was
Op 9 oktober 1998 is David geboren. Hij was een makkelijke baby. David heeft een gewone jeugd. Gaat naar school, haalt zijn schooldiploma, heeft een vriendengroep, gaat met zijn vrienden op zomervakantie en wintersport. Heeft na het behalen van zijn gymnasium diploma zich ingeschreven voor een studie op de universiteit.
Deel vijf: terug naar huis
David komt uiteindelijk in een revalidatiecentrum in Nederland terecht. Het is weer de vinger aan de pols houden. De ouders zitten er bijna letterlijk bovenop. Ze gaan proberen zijn conditie op te bouwen. Het geheugen is hij kwijt.
Deel zes: weer thuis en verder
Al eerder heeft een specialist geadviseerd om het gebied van de hersenbloeding te bestralen. We besluiten om dit te doen.
Deel zeven: terug naar Thailand 2025
Met ons hele gezin gaan we terug naar de plaats waar het gebeurde met David. Door de coronapandemie is het beeld erg veranderd. We maken met zijn vijven de reis af, die we in 2017 wilde maken.
Dit boek is niet alleen voor mensen met NAH, maar voor alle ziektes die slopend zijn. Bijvoorbeeld ALS, Parkinson en Multiple Sclerose. En helaas nog veel meer ziektes. Wat mij erg raakte in het boek, dat er zeer slechte communicatie is met de specialisten onderling. Dit boek raakte mij zeer hoe de ouders, ieder op hun eigen manier, met David omgaan. Maar met name de strijd die David streed en nog steeds strijdt. Dat ze David behandelen hoe hij nu is, en geen grote toekomstverwachtingen meer hebben. Chapeau. Advies lees dit boek en sta er voor open.
"Levend verlies", Verder na hersenletsel, mogen ontvangen.
Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Elikser.
Op de cover zie je palmen. En een jongeman met zijn handen in zijn nek.
De schrijfstijl is intens en liefdevol.
Deel één: Thailand 2017.
Deel twee: Nederland 2012
Deel drie: Chang Mai 2017
David heeft een zware hersenbloeding gehad.
Deel vier: Hoe het was
Deel vijf: terug naar huis