Patronen en gedachtegang doorbreken?

AnneSwart 20 februari 2026
Bij de winactie van readersfinest heb ik het boek van auteur Francine Oomen gewonnen. Dit boek is uitgegeven door Uitgeverij Volt.
De titel is: "Hoe overleef ik
ALLES WAT ANDERS GAAT DAN GEDACHT?".
De cover ziet er vrolijk uit. Je ziet een foodtruck, hondjes, een jonge vrouw met een dikke buik en een jonge vrouw met een jonge man in de foodtruck.
De titel is passend bij het boek. Je denkt over de toekomst, maar het gaat anders dan je denkt.
De schrijfstijl is goed. Het leest makkelijk. Elk hoofdstuk is een verhaal met één rode draad.

De hoofdpersoon is Rosa. Een jonge vrouw die haar moeder al jong verliest en zonder vader op groeit. Rosa woont met haar beste vriendin Esther en vrienden in een commune in Portugal. Esther is psychologe en in verwachting van 'Dopje'. De verwekker is niet in beeld. Joyja is een jonge vrouw met healing skills. Jurriaan en Jonas zijn een stel. Rosa stuurt haar overleden moeder regelmatig een voicemail bericht. De groep houdt regelmatig een sessie de Sharing Circle. Daar delen ze hun emoties en hun gedachten. Abel het broertje van Rosa staat plotseling voor hun deur. Hij doet dingen die anderen niet verwachten. Zo brengt Abel familie bij elkaar. Je leest in elk hoofdstuk weer een andere gebeurtenis. Maar de rode draad is dat patronen/gedachten kunnen veranderen of doorbroken kunnen worden.

Dit boek is een gezellig boek met een diepe inhoud. Het raakt me en ik herken soms de gedachtegang en de patronen. Patronen en gedachtegang zijn vaak moeilijk te doorbreken. Maar het kan wel.

Meer recensies van AnneSwart