Waarom, daarom!

AnneSwart 07 januari 2026
Van auteur Gerard Van Putten de roman "Twintig",
'Een gedachte die er altijd was' mogen ontvangen.
De titel "Twintig" kom je regelmatig tegen bij het lezen van deze roman.
Op de cover zie je een foto van Bomber Command die vertrekt op een missie.
De schrijfstijl is minutieus en zeer gedetailleerd.
Deze roman bestaat voor uit zeven hoofdstukken.

De roman is opgebouwd uit twee verhaallijnen. De gedachten van de auteur en een gebeurtenis uit de tweede wereld oorlog.
De gedachten van de auteur houden hem zijn hele leven bezig. Vanaf zijn kleuter periode zit het in zijn hoofd: Ik word niet ouder dan Twintig.
Praten over die gedachten was niet mogelijk, niet als kind en niet in de jaren na de oorlog. Daar was geen ruimte voor.
Door het leven heen ontdekt de auteur dat er een grote belangstelling is voor alles wat uit Engeland komt denk onder andere aan auto's en motorfietsen Het wordt zijn tweede vaderland. De moeilijke gedachte gaat nooit uit zijn hoofd. Ondanks dat verdwijnt het naar de achtergrond. Waar die gedachte vandaan komt is hem niet duidelijk.
Bij een wandeling over zijn Veluwe stuit hij op een oorlogsmonument. Het opent hem de ogen en het blaast hem van zijn sokken. Het monument noemt naast de namen, van de omgekomen vliegers, ook hun leeftijd. Allemaal Twintigers.

Het boek komt dan in de tweede verhaallijn en beschrijft het leven van Jack. Hij vliegt fictief mee met de Lancaster. Als vrijwillige plicht voor mens en vaderland. De jongens in de kist praten over de dilemma’s van de oorlog. Jack heeft er alle vertrouwen in om na de oorlog zijn leven met Dee weer op te pakken.
Het pakt anders uit. Een van zijn kameraden springt op tijd uit de kist de anderen verongelukken.
Bob die het overleeft blijft met een schuldgevoel achter. Ook de pastoor helpt hem niet met dat gevoel.
De auteur zwerft weer over de Veluwe. Samen met het stemmetje in zijn hoofd, het stemmetje dat hij Jaap noemt. Jaap stelt hem levensvragen waar het denken weer mee doorgaat.
Het raadsel van de gedachte wordt niet opgelost. Maar de gedachte is er, hij kan er niet omheen. Niet ouder worden dan Twintig.

Het is een boek wat je raakt. Mijn inziens, gedachten veranderen niet in de loop van de tijd, maar de keuzes die je gemaakt hebt wel.

Meer recensies van AnneSwart