Religie en spiritualiteit

AnneSwart AnneSwart
12 mrt 2026

Van uitgeverij AnkhHermes het boek: "Bramhartig, Kennis van het hart", mogen ontvangen. Geschreven door auteur Bram Moerland. Bram is in 2025 overleden. Zijn vrienden hebben er voor gezorgd, dat dit boek werd uitgegeven. Moerland gaf onder andere lezingen, cursussen en was een begenadigd verteller.
Het thema van het boek staat hieronder beschreven.
Gnosis betekent: innerlijke kennis en inzicht. Gnostiek: mystiek,-religieuze stroming uit de eerste eeuwen na Christus, gebaseerd op Gnosis.
Moerland was gefascineerd door de Katharen, de laatste spirituele
beweging van de Christelijke gnostiek.

Het boek heeft mijn verwachtingen overtroffen. Waarom, omdat ik het interesant vind, dat het verweven is met onder andere het Christen- en Jodendom. Maar ook met spirituele bewegingen. Bijvoorbeeld: het Taoïsme, Hindoeïsme, Confucius.
Wat mij "wakker maakte" is het vergelijk met het Oude- en Nieuw Testament. Bijbel stukken worden uitgelegd naar aanleiding van de gnostiek. Ik vind het bijzonder dat het met name op je innerlijk wordt geprojecteerd.
Een klein aantal van de vele opmerkingen:
-Het loslaten van je vader en moeder.
Je moet een eigen individu worden.
-Lijden is een daad van
barmhartigheid.
-Je zelf ontdekken, groeien en je
weg zien te vinden.
-Ik kijk naar mijzelf en naar een ander
met een beoordelende blik.
In het laatste deel van het boek heb ik verhalen over onder andere: King Arthur, Lancelot en Parcival gelezen.
Na het eerste deel gelezen te hebben. Heb ik die verhalen op een andere manier gelezen.

Ik raad dit boek zeker aan lezers die religieus of religieus opgevoed zijn. Maar ook lezers die geïnspireerd zijn door spiritualiteit. Maar ook aan alle anderen, die door deze recensie geinspireerd zijn geworden. Ik ga dit bijzondere boek zeker nogmaals lezen, omdat ik er veel van opgestoken heb.

Meer recensies van AnneSwart