Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Bril & plu is prachtig: een waar cadeautje om te lezen!

Annette Overvoorde 27 november 2019
~~Het verhaal vol humor en ook serieuze zaken

Bril & Plu is een coming of old age-roman. Nicole en Trix zijn actieve zestigplussers die ervaren dat ze door hun omgeving als oud worden gezien. Vooral Nicole worstelt met een identiteitscrisis nadat ze op haar werk plotseling wordt weggesaneerd. Tegelijkertijd wordt een onverwerkt trauma uit hun gezamenlijke kostschooljaren opgerakeld; een donkere bladzijde uit hun leven die ze maar niet kunnen omslaan. Ook andere herinneringen uit die tijd komen naar boven en laten een oude hobby opleven: amateurtoneel. Deze psychologische roman wisselt ernst en humor af. Het geeft een inkijk in het leven van vrouwen die zich te jong voelen voor de levensfase waarin ze terecht zijn gekomen.

¶Nicole wist dat ze iets vergeten was toen het begon te regenen. Haar plu lag zeker nog bij de voordeur, ergens ondergeschoven en uit het zicht geraakt. Onhandige ondingen. Hoeveel was ze er niet kwijtgeraakt? Net als lees- en zonnebrillen.¶

~~De hilarische momenten, maar ook de jeugdtrauma's zijn bijzondere elementen

Wat een heerlijk boek is dit! Allereerst de bijzondere term: coming of age, is een verhaal waarbij de ontwikkeling richting volwassenheid centraal staat. Voor dit verhaal is dit "old-age". Hoofdkarakter Nicole wordt zich bewust van haar leeftijd en de levensfase waar ze nu in terecht is gekomen. Als 60-plusser is ze nu haar baan kwijt, haar man is overleden, de kinderen gaan hun gang en de kleinkinderen zitten nu op school. En nu? Een kleine identiteitscrisis lijkt in aantocht. Voor velen zal dit zeer herkenbaar zijn en is zeer mooi beschreven door de auteur.

De cover is wat brutaal en ook hilarisch. Het viel direct op. Hilarisch zijn ook sommige stukken uit het boek, wat al begint bij het eerste hoofdstuk, waarbij Nicole in de trein zit, een echtpaar observeert die een plu achterlaten in de trein. Naast de humor over plu's en brillen die veelal overal vergeten worden, is er ook een serieuze ondertoon aanwezig. Nicole moet veel nadenken over de tijd op kostschool, die zij met haar vriendin Trix heeft doorgebracht. De herinneringen zijn niet altijd zo rooskleurig voor haar. De fijne schrijfstijl zorgt er voor, dat je graag verder leest, over Nicole en over vroeger.

Wat haar wel blijdschap kan geven zijn de leuke herinneringen. Samen met Trix die erg avontuurlijk is van aanleg, haalde ze ook wel kattenkwaad uit. Op Trix was ze soms jaloers, altijd vol van energie. Maar ook het buitenlandse project van Trix is ermee op gehouden. En Trix komt terug naar Nederland. Met een geheel andere blik dan die van Nicole, gaat zij de toekomst tegemoet. Nicole en Trix zijn nog steeds dikke vriendinnen en hebben steun aan elkaar. Margaret van Mierlo weet de personages zeer goed neer te zetten. Je gaat een beetje van ze houden.

¶Zo is het ook met ons, Trix. Wij weten niet meer welke kant we op willen Ik sta nu doodstil op een kruispunt, en voel me nutteloos en overbodig. Zijn we overjarige, verouderde pubers geworden die de weg naar het normale leven zijn kwijtgeraakt?¶

~~Conclusie

Bril & plu is een waar cadeautje om te lezen. In fijn geschreven zinnen lees je en leef je snel mee met Nicole en moet je veelal ook even glimlachen om haar humor. Naast de humor heeft de hoofdpersoon over veel om over na te denken. Een trauma uit haar jeugd laat haar maar niet los. Dit geeft haar verdriet en schuldgevoel. Van Mierlo heeft het talent om alles zo neer te zetten, dat zaken niet te zwaar overkomen , maar toch bij je "binnenkomen". En dat is prachtig gedaan!

Waardering 4 sterren

Hartelijke groeten, Annette Overvoorde
Birdy's Boeken, https://birdysboeken.blogspot.com/2019/11/margeret-van-mierlo-bril-plu.html

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Annette Overvoorde

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.