Advertentie

3,5 sterren

Natascha Solomons (1980) schrijft romans en scenario’s. Ze heeft inmiddels vijf romans op haar naam staan en haar werk is in zeventien talen vertaald. Ze woont en werkt in Dorset.

1911. De uit de steenrijke familie Goldbaum afkomstige twintiger Greta wordt uitgehuwelijkt. Ze verruilt tegen haar zin het mondaine Wenen voor druilerig Engeland om te trouwen met haar achterneef Albert. Met alle gevolgen van dien.

De elementen

De cover sprankelt en is een ware eyecatcher. De flaptekst maakt van te voren al nieuwsgierig. In de vertelperspectief van 3e persoon begint het boek met Greta, woonachtig in Wenen. Zij behoort tot de Weense tak van de rijke Goldbaums. De Goldbaum-mannen waren bankiers in Europa.
Het is dan 1911. Greta heeft een broer Otto en een neef die Henri heet. Het is gebruikelijk om elkaar uit te huwelijken aan verre familie. Dit overkomt ook Greta. Zij wil met geen mogelijkheid iemand trouwen die zij niet lief heeft. Dus dat wordt een hele uitdaging.

Natasha Solomons hanteert een fijne schrijfstijl, die soms wat langdradig is. Tevens zijn de hoofdstukken aan de lange kant. We lezen over Greta, zij is de hoofdpersoon in het familieverhaal, die moet trouwen met de "arme Albert", zoals Greta hem noemt. Albert is qua geld zeker niet arm te noemen, maar omdat hij met een snotneusje niet bij haar afscheidsfeest aanwezig kon zijn, neemt ze hem niet in dank af. De personages worden goed beschreven. Greta is nogal eigenwijs en een beetje vrijgevochten. Albert blijkt een saaie en nette persoon te zijn. De kleding van zijn vrouw keurt hij al af en als ze zijn collectie vlinders niet goedkeurt is het hek van de dam. Na 1 jaar zullen de echtgenoten pas "echt genoten" hebben van elkaar, als het gaat om intimiteit.

De schrijfstijl is prettig, maar zeker niet te vergelijken met Tatiana de Rosnay, zoals de flaptekst vertelt. Voor de fijne en heerlijke stijl van Rosnay moeten er nog wel wat stappen worden gemaakt. Solomons gebruikt een soort zweem die ze over het verhaal legt. Het is mooi en liefjes, maar blijft wat op afstand. We volgen het liefdesverhaal van Greta, lezen over de familie en gebruiken, de Goldbaum-huizen en meer over politieke deals. Het is wat veel om te volgen.

Als we in 1914 zitten springt het verhaal plots naar 1917: 1e wereldoorlog is begonnen. Het verhaal krijgt een kantelpunt en Henri, Albert en Otto zijn uitgezonden. Door personage Karl er ook in te betrekken, krijgt het een extra Joods tintje. De spanning stijgt licht, want hoe loopt dit af. Komen ze nog bij elkaar?

Conclusie

De Goldbaum-dynastie is een mooi familieverhaal, met veel personages en meerdere verhaallijnen. Daarbij komt nog de politieke invloed en uiteindelijk de 1e wereldoorlog. Het is best veel om te behappen en als lezer blijf je met de vraag zitten: en daarna? Wat gebeurde er daarna dan precies?

Ik miste een familiestamboom en een tijdlijn aan begin of einde van het boek. Zeker na de tijdsprong is het even nadenken, waar we nu zitten.

Waardering 3,5 sterren.

Genoten van het boek, maar voor mij "too much" en af en toe een beetje een worsteling om doorheen te komen. Tatiana de Rosnay geeft meer bite aan haar boeken. Dit was mooi, maar bleef wat vlak.
Hartelijke groeten, Annette Overvoorde
Birdy's Boeken, https://birdysboeken.blogspot.com/2020/06/natasha-solomons-de-goldbaum-dynastie.html

Reacties op: Over hoge bergen die moeten worden beklommen en de liefde die het overwint!

21
De Goldbaum-dynastie - Natasha Solomons
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners