Advertentie

3,5 sterren voor dit meidendrama!

Engeland, 1998. Een zestienjarig meisje wordt dood gevonden op het terrein van een Britse meisjesschool. Ze is volledig in het wit gekleed en zit op een schommel. Haar doodsoorzaak is onbekend.

~Vier meisjes weten wat er gebeurd is. Ze hebben altijd gezwegen. Tot nu.~

Na een ongeluk waarbij haar vader en zus omkwamen, krijgt Violet een studiebeurs voor Elm Hollow Academy, een prestigieuze particuliere meisjesschool. De school ligt in een stil kustplaatsje met een zwarte geschiedenis – in de zeventiende eeuw vonden er heksenprocessen plaats. Violet sluit vriendschap met drie meisjes en wordt meegesleept door hun fascinatie voor hekserij en occultisme. Maar wanneer negen maanden na haar vermissing het lichaam van een voormalig lid van het vriendinnengroepje wordt gevonden, begint Violet te twijfelen aan haar vrienden, haar docenten en zelfs aan haar eigen beoordelingsvermogen. Want wat gebeurt er toch? En Hoe?

~De elementen zijn magisch en soms verwarrend

De cover zier er al spannend uit. Een bloedroze kleur en 4 meidengezichten. Het zijn de 16-jarigen van Olm Hollow. Onbevreesd en reuze dapper. De cover en klaptekst maken al zeer nieuwsgierig. De flaptekst op het boek intrigeert. Het zou mooi zijn als de flaptekst ook zou kloppen. Maar helaas, geeft dit wat verwarring. Het verhaal speelt zich in zijn geheel 20 jaar geleden af, en Violet blikt terug en is dan 36 jaar. Omdat er soms zaken niet helemaal passend zijn, is er soms meer verwarring. Als Emily opeens Emma heet, lees ik maar snel verder.

Violet, de hoofdrolspeelster in dit meidendrama, neemt de lezer mee naar haar studententijd. Eigenlijk blikt ze 20 jaar terug in de tijd. Die magische tijd met haar vriendinnen Robin, Alex en Grace. Ze is blij eindelijk bij een groepje te mogen horen, alleen worden de meiden aangetrokken door duistere zaken en hekserij. Wat niet raar is, gezien de plek van de school. En zijn historie. De schrijfstijl van Katie Lowe kenmerkt zich door veel lange zinnen, met veel beeldspraak. Daarnaast vertelt lerares Annabel haar leerlingen graag over magische verhalen, Griekse goden, mythen, ed.

Struikelend door de lange zinnen en hobbelend over Griekse goden-verhalen en mythen vol vrouwen, werkt mogelijk de "magie" een beetje mee en kom je als lezer toch in de ban van het verhaal. In de greep van Violet en haar groepje. En weet Lowe de lezer toch beet te pakken. Want wat spoken zij niet allemaal uit en waar is de verdwenen Emily? De spanning is onderhuids steeds aanwezig. Hij kruipt langzaam voorbij. De stijl en duistere sfeer deed mij denken aan de boeken van Emily Barr en Erin Kelly. Wat soms mist is een tijdsaanduiding of rustmoment.

~~De conclusie

Furie is een dramatisch relaas over schoonheid, wraak, waanzin en dood. Het gaat over onbevreesd en dapper (willen) zijn. Katie Lowe heeft hiermee een spannend, soms wat langdradig verhaal neergezet over 4 moorddadige meiden en hun magische en dodelijke tijd op Olm Hollow.


~~Waardering: 3,5 sterren.

In principe is het een mooi boek, originaliteit krijgt ook een 5. Leesplezier varieert van 2 naar 3 sterren. Lange zinnen en beeldend schrijven is ook een kunst op zich. Het moet geen struggle worden voor de lezer. De spanning wisselt ook sterk, en krijgt een 3,5. Het is geen slecht boek, maar kan gewoon beter qua structuur.

Reacties op: Furie bevat magische momenten en moorddadige meiden, dat maakt een hoop goed!

58
Furie - Katie Lowe
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker