Advertentie

Angelique Haak (Rotterdam, 1978) heeft al sinds haar jeugd een passie voor lezen en schrijven. Na het winnen van een regionale schrijfwedstrijd, besloot zij haar liefde voor spannende verhalen te combineren met de liefde voor haar geboortestad Rotterdam. In 2017 verscheen haar debuut-thriller 'Een nieuw begin'.

Het verhaal van Emma

2019: Emma heeft als kindercoach een eigen praktijk aan huis. Als haar jeugdvriendin overlijdt, denkt ze terug aan haar VWO-examenjaar. En de vriendengroep. Ze krijgt de overlijdensadvertentie onder ogen. Onderaan staat "NMA". De schrik zit er goed in bij Emma, ook als er een ruit kapot wordt gegooid. Wat heeft het te betekenen? Is het geheim nog wel veilig?

1994: Emma zit in het examenjaar van het VWO. Op deze nieuwe school hoopt ze op een gezellig jaar. Maar al snel blijkt de sfeer grimmig te worden. Het is duwen en trekken en de wet van de sterkste. Met haar vriendenclub probeert ze er het beste van te maken. Totdat er gevaar dreigt en er geen weg meer terug is.

Zes vrienden, verbonden door een groot geheim.

De elementen

De covers van de thrillers van Angelique Haak worden steeds mooier. De verhalen steeds indrukwekkender. Bij de eerste cover in zwart-wit {Een nieuw begin} was ik niet gelijk om. Deze is echt mooi gedaan. Ze worden steeds mooier en de verhalen steeds imposanter. Goed gedaan dit keer, vrouwenogen en glasscherven. Brengen de scherven haar geluk? Het geeft een mysterieus geheel.

Met een spannend proloog vallen we Emma's wereld binnen. Het is dan 1994, een cruciaal moment ontvouwt zich. Nooit meer Alleen draait om geheimen, leugens en (psychische) mishandeling die allen voorkomen in het leven van Emma. Als zij 16 jaar is heeft ze al veel leed achter zich gelaten. Ze woont alleen met haar moeder, dat best gezellig kan zijn maar is het helaas niet. Soms lijkt het er op alsof Emma juist voor haar moeder moet zorgen. De woning biedt Emma geen warme thuishaven, zoals het hoort te zijn. Het is eerder een struggle.

Naast thuis gaat het op school ook goed mis. Als Emma met de leraar hierover wil spreken, heeft deze al direct zijn mening klaar. Ook hier wordt er niet naar haar geluisterd. Het jonge leven voor Emma is soms meer overleven. Zo lijkt het.

Door de wisselperspectief van toen en nu, gaan we steeds dieper het verhaal in. Emma is nu kindercoach. Ze gunt nu ieder kind een mooie kindertijd en helpt graag mee dat te bereiken. Ze is best een stoere vrouw, na al dat jeugdleed. Toch brengt dat overlijden van Sara haar weer terug in het verleden. Met alle gevolgen van dien.

Bijna elk hoofdstuk wisselt af met toen en nu. Heb je eenmaal dit ritme te pakken, dan vlieg je door de pagina's. De schrijfstijl is erg prettig, personages worden voldoende toegelicht en toch had ik meer verwacht van het personage Sara. Ze blijft wat aan de zijlijn totdat haar momentje aanbreekt. Een heavy
moment wat de hemel even doet opensplijten en zeer zwarte wolken neerstrijken.

Conclusie

Nooit meer alleen is indrukwekkend en draait om vriendschap en grote geheimen. Thema's als machtsmisbruik, groot verdriet worden hieraan vast geknoopt. En ook over je familie, waar je je hele leven aan vast zit, of je nu wilt of niet. Om nooit meer alleen te zijn.

Waardering 4 sterren

Hartelijke groeten, Annette Overvoorde
Birdy's Boeken, https://birdysboeken.blogspot.com/2020/09/angelique-haak-nooit-meer-alleen.html

Reacties op: "Nooit meer alleen" is zeer indrukwekkend en heeft een verloop, die je totaal niet verwacht.

219
Nooit meer alleen - Angelique Haak
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners