Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Onderstroom is heerlijk spannend, opwindend en ook zeer bedriegelijk

Linda Jansma (geboren in 1967) heeft al vele titels op haar naam staan. Zij schrijft psychologische thrillers met een maatschappelijk thema. Zij schrijft met een vlotte stijl en je kan veel van haar boeken typeren als "filmisch geschreven". Veel van de verhalen zie je als het ware aan je ogen voorbij komen. Met nauwkeurige details. Levensecht.

Als groot fan van Linda Jansma geef ik hierbij mijn leeservaring. Op mijn blogtourdag. Kijk mee!

Het verhaal
Hester van Oosterom heeft een zware tijd achter de rug. Twee jaar geleden overleed haar jongste dochter Insa. Zij werd gevonden in het water. Dit heeft zo een grote impact gehad in het leven van Hester, Geldof en de twee andere kinderen, dat het huwelijk is gestrand. Bij ieder gezinslid heeft het zijn sporen achtergelaten. Zeker ook bij het andere personeel. De zeilschool van Hester raakt in zwaar weer, maar toch zet Hester haar schouders er weer onder. De klandizie komt weer op gang en Hester en ook haar young adult-kinderen Jort en Silke hebben er weer zin in om de kinderen op de zeilschool te begeleiden. Ook Timo is er dit seizoen weer bij, al is het zwaar voor hem. Insa was zijn vriendinnetje. Samen met zijn vader Jelmer probeert hij er een leuke tijd van te maken. Deze poging is helaas van korte duur, want er verdwijnt opnieuw een jong meisje. Een bekende van de zeilschool. Vanaf dat moment kruipt Timo weer in zijn schulp en lijkt niets meer zoals het eerder was.
Ware eyecatcher
De cover is mooi gedaan en een ware eyecatcher. In mooie blauwe tinten zie je een groot wateroppervlak; een vrouw dobbert daar in het water. Ze ligt op haar rug. Het is onduidelijk of ze even bijkomt van het zwemmen of dat er wat anders aan de hand is. Iets gruwelijks misschien. Het maakt al erg nieuwsgierig. Je wil hier gewoon snel in gaan beginnen!
De lezer gaat mee in het leven van Hester, moeder van drie kanjers, waarvan er nog twee in leven zijn. Het verhaal van Hester is geschreven in het vertelperspectief van de eerste persoon. De ik-stijl. Vervolgens lezen we afgewisseld over Hester in de ik-stijl, en over de anderen in de derde persoon. Tenslotte is er nog een derde verhaallijn in een soort van dagboekvorm. Door deze wisselperspectief komen we meer te weten over alle belangrijke karakters. Deze karakters zijn veelzijdig, divers en worden duidelijk en goed beschreven. Het enige minpuntje is het gemis aan meer details over Geldof, de vader van de kinderen. Gezien het verloop van het verhaal.
Mysterieus, opwindend en raadselachtig
Mysterieus en raadselachtig is dit verhaal over Hester en haar gezin zeker wel. Al vanaf het begin is er een onderhuidse spanning, een soort "onderstroom". Het stroomt je aderen in en je weet gewoon, als lezer, dat er dingen niet kloppen. Dit gevoel wordt al getriggerd door de flaptekst. Al snel blijken er meer personen te zijn met rare gedragingen. Als er dan een meisje wordt vermist slaat de vlam in de pan. Hester krijgt het echt moeilijk met de vraag, wie ze nog wel of niet kan vertrouwen. Daarnaast is het verdriet om Insa bijna voelbaar.
Naast verdriet zijn er ook andere thema's aanwezig. Met name bedrog & leugens vliegen over de pagina's. Onderstroom is een verhaal met een dubbele bodem. Een groot water, met een flinke onderstroom. Wat op het eerste oog niet te zien is. Maar niets is wat het lijkt.
Conclusie
Auteur Linda Jansma heeft een eigen stijl van schrijven en houdt het tempo als ook de spanning hoog. Jansma geeft de troeven niet zomaar prijs Via zeer mooie plottwisten probeert ze de lezer op een zijspoor te brengen. Onderstroom is heerlijk spannend, opwindend en ook zeer bedriegelijk.

Waardering 4,5 sterren
Dit mooie boek is onderdeel van een blogtour, zodat je elke keer bij een andere blog/ website kan lezen wat de leeservaringen zijn. Mogelijk word je dan nieuwsgierig om dit boek snel te gaan aanschaffen. In de Boekenweek krijg je daarbij het Boekenweekgeschenk. Dat is superleuk!

Groetjes, Annette Overvoorde
Birdy's Boeken

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Annette Overvoorde

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?