Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Stoere chick, die heden en verleden bij elkaar brengt.

In mei is het precies een jaar geleden dat VOLLEDIG VERKNIPT uit kwam. Om dat te vieren organiseerde de auteur een speciale blogtour.

Dennis Biesma schreef eerder "De regen kwam van binnen". Een autobiografisch verhaal over zijn jeugd, opvoeding die hij kreeg en het harnas dat hij jaren droeg. Waaruit hij zich bevrijdde, op zoek naar een nieuwe wereld, met nieuwe regels.

Al is "Volledig Verknipt" geen biografie, toch proef je soms wat dingen, die uit het echte leven van Biesma kunnen komen. Zo was de relatie van hoofdkarakter Lara die zij had met haar vader, niet fijn te noemen. De oneliners die hij vaak uitsprak voeden dit beeld. Al geven deze ook een betekenis, waar ze later pas besef van heeft. Haar jeugd heeft haar gevormd tot wat ze nu is: een stoere chick, biseksueel met een grote muur om zich heen.

Binnen die muur heeft ze het prettig, met de stem die haar toespreekt en de fles wodka dichtbij. Ook heeft zij nog verdriet om haar vriendin Manon. Er is nog iets ergs wat haar is overkomen. Dat speelde drie jaar geleden. Alleen weet ze daar nog weinig van. Daar komt verandering in als ze Christiaan tegenkomt. Haar psychiater, die ze al 3 jaar niet meer heeft gezien. De ontmoeting met hem zet een gigantische mechanische machine in werking. Lara wordt achtervolgd, bedreigd en haar huidige vriendin Lotte verdwijnt van het toneel.

In een zoektocht naar antwoorden komt Lara in contact met Sophie. Zij is familie van een wetenschapper en geeft Lara een link naar het verre verleden.

Dit spannende verhaal met Lara in de hoofdrol wordt verteld in de eerste persoon. De lezer gaat hierdoor mee in haar gedachten en wat zij allemaal doet. De schrijfstijl is direct en soms wat ruw. Een bijzonder detail is dat auteur Dennis Biesma een vrouw koos als hoofdkarakter. Hij komt aardig dichtbij het "vrouwzijn", maar beschrijft sommige details wat plat. Door de wisselperspectief van heden en verleden laat de auteur de lezer kennismaken met een zeer belangrijke "crossbow" naar het item dat deze tijden met elkaar verbindt. Dat is erg mooi gevonden en tevens zeer interessant te noemen. Menig lezer zal even op zoek gaan, naar de vergeten figuur aan het begin van de tijd. Hoe bedenk je zo een onderwerp. Wauw!

Lara komt na het gesprek met Sophie in de problemen. Snelle acties schieten voorbij. Toch weet Lara zich goed staande te houden. Haar oerinstinct komt dan bovendrijven, wat een zeer mooi detail geeft. Richting einde zakt de spanning in en blijven sommige lezers mogelijk met meer vragen achter.

Volledig verknipt is een spannend en meeslepend verhaal, over Lara met al haar bijzonderheden. Thema's zoals huiselijk geweld, bedreiging en ontvoering komen voor. Maar ook het verre verleden en bepaalde talenten. Dit laatste geeft een bijzonder tintje aan het geheel.

Waardering 4 sterren

Mooi aan dit verhaal is het verband met toen en nu en de stoere persoon Lara. Minder vond ik bepaalde ruwe scenes, benamingen of botte/ platte woorden. Dat vermindert mijn leesplezier. Ook het einde gaf mij een onvolledig gevoel, wat ruimte geeft voor een vervolg.


Groeten, Annette
Birdy's Boeken blog

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Annette Overvoorde

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?