Het geheim van de tradwife wordt afgeraffeld ontrafeld

ANVDB 05 januari 2026
"Het geheim van de tradwife" van Liane Child is volgens de omslag een thriller.
Ik mocht dit boek lezen voor en bespreken met de Hebban leesclub samen met een aantal andere gemotiveerde lezers. Nu ik het boek even geleden gelezen heb en in de Hebban leesclub heb besproken heeft, merk ik dat de omschrijving als thriller voor mij niet passend is. Het boek heeft mij vooral aangezet tot nadenken over actuele thema’s als sociale media en de (traditionele) rolverdeling binnen relaties.
Liane Child laat zien hoe sterk online beeldvorming kan botsen met de werkelijkheid achter gesloten deuren. Dat maakt het verhaal relevant en enigszins herkenbaar, zeker in een tijd waarin perfect ogende levens voortdurend voorbij komen op sociale platforms.

Het boek volgt onder andere de verhaallijnen van Madison en Brianna. Een sterk punt is de duidelijke twist op het moment dat de lezer begint te doorzien hoe hun verhalen met elkaar samenhangen. Dat inzicht zorgde ervoor dat ik anders naar eerdere gebeurtenissen terug ging kijken.

Qua spanning heb ik het verhaal niet als bloedstollend spannend ervaren. In plaats daarvan leest het meer als een klassieke whodunnit: je wilt blijven doorlezen om te ontdekken hoe alles precies zit, wie welke rol nu echt speelt en welke geheimen er worden onthuld. Die nieuwsgierigheid houdt het tempo erin, ook al blijft echte spanning grotendeels uit.

Toch kent het boek ook duidelijk mindere punten. De geheimen van Madison voelen op sommige momenten erg vergezocht, waardoor de geloofwaardigheid onder druk komt te staan. Daarnaast blijven de personages om Madison heen vrij vlak; ze worden onvoldoende uitgediept om echt te gaan leven voor de lezer. Daardoor zijn sommige beslissingen die zij nemen voor de lezer niet logisch of invoelbaar.

Ook het einde laat een gemengde indruk achter. In de slotfase worden de losse eindjes in de verschillende verhaallijnen erg snel afgehecht, wat het gevoel geeft dat het verhaal haastig wordt afgerond.

Al met al is Het geheim van de tradwife een fijn leesbaar boek met interessante thema’s en een geslaagde twist, maar met zwakke karakteruitwerking en een te snel einde. Beoordeling: ⭐⭐⭐☆☆ (3 van de 5 sterren).

Meer recensies van ANVDB