Advertentie

'In het Reine' van Agnes Martin-Lugand vertelt het verhaal van Reine, een alleenstaande moeder van een bijna volwassen zoon (Noé). Ze heeft sinds de geboorte van Noé geen relatie meer gehad. heeft samen met haar compagnon Paul een succesvol bedrijf. Vanwege een opdracht komt Reine in Saint-Malo terecht. Daar ontmoet ze Pacome, een van haar opdrachtgevers. Al snel ontstaat er een liefdesrelatie tussen Reine en Pacome. De lezer wordt meegenomen in het verhaal van de opbloeiende liefde. Als Reine ontdekt dat haar oude liefde Nicolas de zakenpartner van Pacome is, dan luidt dit het uiteindelijke einde in van de relatie en de ontdekking van Reines zorgvuldig bewaarde geheim.

Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van Rouen en Saint-Malo. De sfeer in het hotel wordt prachtig neergezet. Zowel in de personages als ook in de beschrijvingen van de plaatsen.
In een aantal verschillende verhaallijnen komen grote vraagstukken aan de orde zoals de waarheid versus geheimen. Als lezer vraag je je eerst af of de waarheid op tafel zal komen en naar mate het verhaal vordert en duidelijker wordt dat dit het geval is vraag je je af welke gevolgen dit zal hebben voor alle personages. Het volgende citaat geeft dit mooi weer: " De stilte voor de storm. Daar waar de tijd tot stilstand komt. Daar waar niks gebeurt, terwijl de wind vlakbij raast en steeds harder wordt tot het punt van waaruit geen terugkeer meer mogelijk is. Ik kon dit idee niet kwijtraken." (Hoofdstuk 12)
Over het algemeen waren dit soort mooie zinnen en gedetailleerde beschrijvingen van toegevoegde waarde en ging niet ten koste van de vaart van het verhaal. 

Reine is over het algemeen een sympathieke hoofdpersoon in lastige omstandigheden. Naar mate het verhaal vorderde vond ik haar wel wat zelfmedelijden hebben en wat theatraal overkomen. Toch maakt dit haar verhaal niet minder aantrekkelijk. Ook voor de andere personen had ik veel sympathie en aan het einde van het boek heb ik een traantje moeten weg vegen. 
Ik heb tussendoor dingen opgezocht en dus geleerd over de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt.  Het betekent dat Martin-Lugand haar lezers bij het verhaal van Reine weet te betrekken.

De afloop was verrassend en de verschillende verhaallijnen kwamen aan het einde op een mooie manier samen.

Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Ik geef 'In het Reine' van Agnes Martin-Lugand    4 sterren.  

Reacties op: Verborgen verleden

48
In het reine - Agnès Martin-Lugand
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners