Beklemmend en broeierig boek over escalerende isolatie

ArjenD 18 november 2025
Birk is een beklemmend en broeierig boek over escalerende isolatie. Daarmee is het een boek dat niet door iedereen met even veel plezier gelezen zal worden. Laat ik het zo zeggen: vrolijk en ontspannen word je er niet van.

Het opbouwen van het beklemmende gevoel, op een eilandje met maar enkele inwoners doet Jaap Robben heel knap. Vrijwel ongemerkt maakt hij de toch al kleine wereld van dat eiland steeds een stukje kleiner. Je hebt het bijna niet door, totdat je het wél door begint te krijgen en dan zet hij stevig aan en wordt het zo beklemmend en broeierig dat het je met een oncomfortabele knoop in je maag opzadelt. Reuze knap van de auteur, maar erg opgewekt is het allemaal niet.

Drie sterren, niet zozeer vanwege het leesplezier, maar wel vanwege het vakmanschap van de auteur om dit in een toch al nihilistische omgeving zo overtuigend neer te zetten en uit te bouwen.

Meer recensies van ArjenD