Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een meesterwerk!

ArjenD 14 juni 2024
Voor deze review, waarbij ik niet alleen Het gulden vlies van Thule, maar ook de hele trilogie beschrijf, zal ik een onfatsoenlijke hoeveelheid daverende bijwoorden gebruiken. Het is niet anders; deze boeken van Thea Beckman zijn sensationeel, groots en bovenmatig fantastisch.

De toekomsttrilogie; Kinderen van moeder aarde, Het helse paradijs en Het gulden vlies van Thule vormen een kolossaal statement aan de wereld, verpakt in een verhaal van jewelste. de boeken zijn zo krachtig dat ze vormend kunnen zijn voor wie ze leest. Om die reden hoort deze trilogie thuis in elke goede opvoeding wat mij betreft. Op sublieme wijze raakt het verhaal fundamentele thema's als rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid, respect, eerlijkheid, compassie, rouw en zoveel meer. Elk boek heeft mij geraakt; alles klopt er aan: karakters zijn onnavolgbaar goed en geloofwaardig, de verhaallijn is onvoorspelbaar en spannend tot de laatste letter en de schrijfstijl is elegant, en door zijn soberheid zo ontzettend rijk. Beckman biedt hierdoor een vriendelijke uitgestoken hand naar de lezer die er met zijn/haar eigen fantasie totaal in meegesleurd wordt. Ik vind de trilogie een meesterwerk.

Dit laatste boek heeft een jonge, vrouwelijke hoofdpersoon. Een jong meisje dat door de ogen van de een ondergeschikt en nauwelijks vermeldenswaardig is en door de ogen van de ander groots en toekomstbepalend. Ze bloeit op gedurende het verhaal en heeft, en voor wie geldt dat niet in het echte leven, moeite om zichzelf als meer te zien dan ondergeschikt. Al lijkt ze onbewust steeds meer te groeien en neemt haar zelfvertrouwen tevens toe. In die zin leest het boek ook als een coming of age.

Het is razend knap hoe Beckman lezers verleidt naar een wereldbeeld waarbij de balans in de natuur, zorg om de aarde, de idiotie van rijkdom, de flagrante logica van circulariteit, de vanzelfsprekende significantie van typisch feminiene eigenschappen en hardnekkig vasthouden aan waar je in gelooft. Ook als de omstandigheden het verschrikkelijk moeilijk maken. In die zin zijn de boeken hoopvol en een houvast. Maar ook een slijpsteen voor je eigen overtuigingen, gewoontes en behoeftes. Beckman is, op een verholen, impliciete manier heel streng richting haar lezers. Zonder het ooit zo rechtstreeks uit te spreken legt ze de lat hoog voor hoe je je leven inricht, hoe je met anderen omgaat en welke waarden daarbij belangrijk zijn. Dominante kapitalistische overtuigingen gelden bij Beckman als volkomen inferieur. En ze heeft gelijk. Het moralisme van Beckman is me onder de huid gaan zitten; bladzijde voor bladzijde opgebouwd in de vorm van een van de mooiste verhalen dat ik ooit las.

Zes sterren, om teleurstellende technische redenen naar beneden afgerond.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van ArjenD

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.