Eindelijk weer een erg goed deel in de Rönning & Stilton-serie

ArjenD 21 november 2025
Jaaaaa! Na enkele ronduit zwakke delen in de oorspronkelijk steengoede Rönning & Stilton-serie is dit negende deel eindelijk weer écht de moeite waard om te lezen. Niet dat alles perfect is (daar kom ik zo nog op), maar de manier waarop het Börjlind-duo (deze serie wordt geschreven door een echtpaar) in dit boek de verhaallijn opbouwen, voldoende geloofwaardige dwaalsporen opzetten en dit keer vrijwel alleen op Olivia Rönning inzet (Tom Stilton speelt een zeer bescheiden bijrol) is zeer geslaagd.

De omgeving, een piepklein Zweeds dorpje dat ver van alles ligt en met name de jagershut-met-buitentoilet waar Olivia overnacht zijn het ideale decor voor een heel spannend verhaal. Wat dit boek goed maakt is dat de auteurs heel vaak de suggestie wekken van sluimerend gevaar zonder dat er voortdurend gevaarlijke gekken uit de bosjes springen. Sterker: dat gebeurt (vrijwel ;-) ) nooit. Maar je hebt het gevoel dat het wel elk moment zou kunnen gebeuren. Dat maakt dat je op het puntje van je stoel beland. Voeg daar aan toe dat de auteurs een aantal uiterst karikaturale dorpsbewoners uit de mouw schudden, die allemaal voldoende geloofwaardig uit de verf komen en zorgen voor een web van al dan niet uitgesproken geheimen in een kleine gemeenschap.

Dan mijn punt van kritiek: voor een belangrijk deel van het plot leunt de verhaallijn op een visioen van een (overigens Nederlandse, maar dat ter zijde) helderziende. Dat belangrijke delen van het plot de politie in de schoot geworpen worden door gedetailleerde visioenen van een helderziende doet echt afbreuk aan het verhaal. Ik heb tot het einde gedacht dat deze helderziende onder één hoedje met de moordenaar speelde (wie het ook zou zijn), maar dat bleek niet het geval. Ik vind het een zwaktebod van de auteurs dat ze het plot mede langs die ongeloofwaardige route aan de lezers presenteren, dat had beter gekund en gemoeten.

Dit sluit een heerlijke leeservaring overigens niet uit en om die reden vier sterren én een aanbeveling om Schaduwspel te gaan lezen!

Meer recensies van ArjenD