Spannend!

Astrid van der Helm 26 november 2025
' Een halve leugen'

'Een halve leugen'
pakt je meteen bij de kraag — precies zoals Loes den Hollander dat kan. Ik zat vanaf de eerste pagina in het verhaal en had het binnen twee dagen uit. De combinatie van psychologische spanning, geheimen binnen een gezin en de voortdurende twijfel wat waarheid is, blijft je als lezer bezighouden. Tussen de hoofdstukken door lees je fragmenten van een jonge vrouw die seksueel misbruikt is door haar stiefvader. Wie zij precies is blijft lang onduidelijk, en dat maakt het verhaal extra beklemmend.
De personages zijn sterk uitgewerkt, vooral de stiefvader, wiens gedrag steeds nét iets te vriendelijk, te aanwezig of te controlerend voelt. Hij laat zich zien als de ideale man des huizes, maar onder die façade schuilt iets wat je als lezer constant ongemakkelijk maakt. Dat subtiele, afwijkende gedrag is precies wat het verhaal zo spannend maakt.
Toch had ik het gevoel dat er één draadje miste, waardoor het plot onverwacht snel werd afgerond. Dat vond ik jammer — zeker omdat de spanningsopbouw zo goed is. En terwijl Loes altijd weet te verrassen, merk je als doorgewinterde lezer soms dat haar wendingen juist daardoor een beetje voorspelbaar worden.
Maar ondanks dat heb ik weer genoten van deze nieuwe thriller. De sfeer, de psychologische laag en de voortdurende onzekerheid werken heerlijk verslavend. Loes blijft één van de weinigen die zulke familiegeheimen op deze manier tot leven weet te brengen.

Meer recensies van Astrid van der Helm

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.