Onvoorstelbaar spannend
Recensie De Sterkste Zus – Angelique Haak
De Sterkste Zus is een thriller, maar eigenlijk voelt het als meer dan dat. Het is een verhaal over huiselijk geweld, over controle, angst en onzichtbare littekens — verpakt in een spannend, meeslepend boek dat je niet meer kúnt wegleggen. Vanaf de eerste pagina zat ik er middenin.
We volgen Hannah, de moeder, en haar dochters Demi en Claire. Drie vrouwen in een gezin waar Frank, de vader, als een constante donderwolk boven hen hangt. De spanning is zó subtiel opgebouwd, dat je al onrust voelt voordat je precies weet waarom. Geen spoilers — maar de dreiging zit in kleine dingen die steeds groter worden.
De personages zijn ongelooflijk sterk neergezet. Je voelt hun angst, hun twijfels, hun overlevingsstrategieën. Ik wilde Hannah en haar meiden beschermen, écht een arm om hen heen slaan. En elke keer dat Frank een ruimte binnenkwam, voelde ik mijn schouders aanspannen. Dat zegt genoeg.
Claire… ach Claire. Ik heb meerdere keren tegen haar geschreeuwd. Niet omdat ze zwak is, maar omdat je zo graag wil dat ze ziet wat wij als lezers voelen aankomen.
Wat dit boek extra binnenkomt, is het nawoord. Angelique Haak benoemt daarin heel duidelijk hoe vaak dit soort verhalen geen fictie zijn. Hoe huiselijk geweld nog altijd overal gebeurt. Hoe femicide — het doden van vrouwen door (ex-)partners — veel vaker voorkomt dan we willen geloven. Het geeft het hele verhaal een extra laag. Je leest niet alleen een thriller; je leest een spiegel van een werkelijkheid die te veel vrouwen kennen.
En juist daarom blijft dit boek hangen. Het is spannend, ja. Maar het is ook belangrijk. Pijnlijk echt. Aangrijpend. En ontzettend goed geschreven.
Een keiharde aanrader.