Een heerlijk tussendoortje

Astrid van der Helm 12 februari 2026

Vertel het niemand – Linda Jansma

In deze thriller draait alles om een klas dove kinderen die wordt ontvoerd — en vanaf dat moment zit je meteen in een nachtmerrie voor ouders, hulpverleners én politie. Het verhaal laat goed zien hoe ingewikkeld zo’n situatie is wanneer communiceren niet vanzelf gaat. Dat vond ik echt sterk: je voelt hoe kwetsbaar deze kinderen zijn en hoeveel extra spanning dat oplevert.
Het boek wordt verteld vanuit meerdere POV’s (verschillende perspectieven), waardoor je telkens kleine stukjes informatie krijgt. Je leest onder andere mee met ouders en betrokkenen, en zo vallen de puzzelstukjes langzaam op hun plek. Ook werd het mij erg duidelijk hoe geheimen je op kunnen vreten en hoe giftig een geheim kan zijn. Geen explosieve actie, maar een rustige, gestage opbouw waarbij steeds iets meer duidelijk wordt.
Voor mij ging dat tempo wat langzaam. Het is absoluut een leuk en toegankelijk verhaal, maar ik kwam er niet helemaal in. Ik miste dat “nog één hoofdstukje dan”-gevoel. Het blijft een beetje een keukentafel-thriller: fijn geschreven, goed te volgen, maar het pakte me persoonlijk niet volledig.
Wat ik wél mooi vond, is hoe het boek laat zien hoe intens het leven met dove kinderen kan zijn — hoeveel zorg, alertheid en liefde daarbij komt kijken, zeker in zo’n extreme situatie.
Mijn korte oordeel, met mijn sausje :
- prettig geschreven
- meerdere perspectieven
- langzame opbouw
- prima boek voor een rustig leesmoment
maar… niet eentje die mij helemaal meesleepte.

Wederom mijn dank aan Sarina van De Crimecompagnie voor het leesexeplaar.

Meer recensies van Astrid van der Helm

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.