Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Miss Eliza's Engelse keuken

Ik mocht dit exemplaar ontvangen van Uitgeverij A.W. Bruna.

Ik lees normaal niet veel romans maar omdat ik me zelf heb uitgedaagd wat meer genres te lezen dit jaar heb ik toch een gokje gewaagd. Het boek werd namelijk omgeschreven als Julie en Julia maar dan in victoriaans Engeland en laat dat nou een van mijn favoriete films zijn.

Eliza probeert haar gedichtenbundel gepubliceerd te krijgen maar de uitgeverij vind dit geen bezigheid voor vrouwen en draagt haar op om een kookboek te schrijven. In eerste instantie ziet ze hier niks in maar wanneer haar vader in financiële problemen komt moet ze wel. Al snel ziet ze de leuke kanten van het koken en schrijven van recepten en gaat ze er helemaal voor, geholpen door de lieve An. An's vader is kreupel en een dronkaard en haar moeder is in een gesticht terecht gekomen. Niemand wil haar aannemen want men is bang dat ook zij gek zal worden net als haar moeder. Toch vindt ze een plekje bij Eliza en haar moeder. Er ontstaat een bijzondere vriendschap die sociale klassen overstijgt.

Het verhaal wisselt tussen de jonge An die in de allerlaagste klasse opgroeit en de bevoorrechte Eliza die zelfs wanneer ze in de financiële problemen komt nog steeds erg welgesteld door het leven gaat. Dit klassenverschil maakt de vriendschap die An en Eliza opbouwen extra gecompliceerd. Het deed me ook een beetje denken aan het upstairs/downstairs van Downton abbey.

Ik was wel enigszins verrast dat Eliza al zoveel in de keuken kon terwijl er het hele boek op werd gehamerd dat vrouwen geen plek hadden achter het fornuis. En daarmee concludeerde ik dat Eliza ook nog geen ei kon bakken. Maar ze kookt al snel de meest luxe gerechten en wanneer An in dienst treed als keukenmeid weet ze zelfs al zoveel dat ze haar van alles kan leren. Maar als snel draait het verhaal niet alleen meer op het kookboek dat geschreven moet worden. Het verhaal neem onverwacht verfrissende wendingen en geeft ook echt de tijdsgeest weer. Ik vond het een heerlijk boek om te lezen en ik denk dat ik hem in december nog maar eens moet herlezen wanneer ik bezig ben met het menu voor het kerstdiner.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van AuroraBearheart

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?