AvSW 24 februari 2020
De verlegen Joodse tiener Lev en de jonge Russische deserteur Kolja zitten tijdens het beleg van Leningrad in 1942 samen in de cel te wachten op hun vonnis. Wanneer ze onverwachts een kans krijgen om te overleven, grijpen ze die met beide handen aan en gaan ze samen op missie. Twee totaal verschillende karakters die toch niet zonder elkaar kunnen om hun avontuur te overleven en tot een goed einde te brengen.
Ik werd van in het begin aangenaam verrast door de humor enerzijds en de mooie beeldende taal anderzijds. De auteur slaagt erin om binnen dezelfde grimmige omstandigheden zowel grappige passages te beschrijven, als gruwelijke taferelen. Soms lees je een alinea met de glimlach, om daarna weer koude rillingen te krijgen.
Na al de gruwel en ontbering, vond ik het einde van het boek een beetje een anticlimax. Het laatste hoofdstuk zorgt nog voor een happy end maar is voor mij geen meerwaarde.

Meer recensies van AvSW