Advertentie

Dit verhaal speelt in de jaren veertig, vijftig en zestig in Canada. Tussen de Franstalige en de Engelstalige bevolking heerst in die tijd spanning en vijandigheid. De Engelstalige Maggie raakt in die tijd zwanger van de Franstalige buurjongen Gabriel die haar grote liefde is. Omdat Maggie nog maar een tiener is, wordt de baby door haar familie naar een katholiek weeshuis gebracht. Dat is het huis van ongewenste meisjes. Maggie heeft de baby al een naam gegeven, namelijk Elodie.

Op een bepaald moment besluit de katholieke kerk in Quebec van de weeshuizen psychiatrische ziekenhuizen te maken omdat de vergoeding daarvoor veel hoger is dan voor de opvang van wezen. Dat is een ramp voor de meisjes die in het weeshuis zitten want zij worden plotseling allemaal bestempeld als psychiatrische patiënten. Dit gebeurt met medewerking van artsen die de dossiers aanvullen met de door de nonnen gewenste diagnoses. De weesmeisjes krijgen daardoor geen opleiding meer en moeten zware medicijnen moeten slikken omdat ze ‘gek’ zijn. Alle kansen om nog een normaal leven op te bouwen na het weeshuis zijn daarmee verkeken. Ook Elodie krijgt hiermee te maken.

Het boek beschrijft de zoektocht van Maggie en haar dochter Elodie om elkaar terug te vinden. Het schandaal met de weeskinderen speelt daarbij een belangrijke rol in het verhaal. Op de achtergrond krijg je ook nog allerlei informatie over de spanningen die er heersten in Canada tussen de Engelstalige en Franstalige bevolking.

Het boek is ontroerend en bovendien vlot geschreven. Daarbij is het ook nog informatief met betrekking tot Canada. Zeker een aanrader.

Reacties op: Schandaal met weeskinderen in Canada

479
Het huis voor ongewenste meisjes - Joanna Goodman
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners