Nachtland is meer dan een spannend verhaal...(3,5 sterren)
Dit jeugdboek Nachtland heeft een prachtige oude locomotief op de hardcover staan waarbij de details niet ontbreken. De kleuren van de schitterende lucht vind ik betoverend. De zilvergrijze letters van de titel vallen mooi op. Het is echt weer een pareltje!
Het verhaal
Tilly wordt door een schok wakker maar weet even niet waardoor totdat ze een toeter hoort. Samen met haar hondje Gipsy kijkt ze naar buiten en ziet tot haar verbazing een bijzondere trein staan. Voordat ze het in de gaten heeft, zit ze samen met Gipsy in de trein. In het magische vervoermiddel loopt een vreemde conducteur rond en die vertelt aan Tilly dat ze nog meer kinderen op gaan halen. Naast de conducteur is er nog een kokkin aan boord die een beetje gek is en de machinist lijkt wel een spook! Deze machinist rijdt met de magische trein naar het mysterieuze Nachtland.
Wanneer de kinderen daar zijn aangekomen, moeten ze uitzoeken waarom de bloemen niet meer bloeien in Nachtland. Zal het hun lukken door de opdrachten die ze moeten uitvoeren hun angst overwinnen waardoor ze geen last meer hebben van nachtmerries?
Mijn mening
Mel Hartman heeft met het jeugdboek ‘Nachtland’ opnieuw een spannend avontuur geschreven waarin de magie, geheimzinnigheid en humor niet ontbreken.Wanneer de trein stopt bij het laatste perron zijn de kinderen en een aantal huisdieren gearriveerd in het magische Nachtland. De kinderen en hun dieren moeten samen een aantal opdrachten oplossen. Ze komen terecht in een mysterieuze avontuur. De kinderen kunnen van hun nachtmerries afkomen maar hier moeten ze wel allemaal hun eigen angsten overwinnen. Ze komen er al gauw achter waarom het samenwerken zo belangrijk is. Mel Hartman heeft dit op zo’n manier in haar verhaal verwerkt dat dit vast herkenbaar zal zijn voor de jeugdige lezers.
De verschillende karakters van de kinderen vind ik goed uitgewerkt en ik verwacht dat deze zeker ook herkenbaar zullen zijn. Dat er gekozen is om het verhaal in korte hoofdstukken in te delen is ook erg prettig. Illustraties in kinder- en jeugdboeken vind ik altijd van zeer toegevoegde waarde, hierdoor wordt de fantasie extra geprikkeld.
Daarnaast vind ik de wijze waarop de auteur, in ‘Nachtland’ de kinderen om laat gaan met de dieren, natuur en milieu een hele goede keuze. Hierdoor worden de lezers (jong en oud) van ‘Nachtland’ zich er bewust van hoe ze omgaan met elkaar, de dieren, natuur en milieu. Kortom het verhaal zet tot nadenken en dat is nooit verkeerd!
‘Nachtland’ krijgt van 3,5 sterren.
Het verhaal
Mijn mening
‘Nachtland’ krijgt van 3,5 sterren.