Het verleden verbergt pijnlijke en duistere zaken...

Boek2Musch 16 februari 2026
Wat een prachtig winters plaatje is er uitgekozen voor de cover van ‘Verborgen in het verleden’. Ik zie een kabelbaan die de skiërs naar de pistes brengt waar ze naar toe willen. Alleen vraag ik me af waar die ene auto over de besneeuwde weg naar toe rijdt….

Het verhaal
In het sprookjesachtige Skioord Åre is het zo vlak voor Pasen erg druk. Wanneer er in de Zilveren Suite van het Copperhill Mountain hotel een dode vrouw wordt gevonden, breekt de paniek uit. Het blijkt de succesvolle zakenvrouw Charlotte Wretlind te zijn. Ze is op een beestachtige wijze om het leven gebracht.

De rechercheurs Hanna Ahlander en Daniel Lindskog geven gelijk prioriteit aan deze moordzaak en gaan er voortvarend met aan de slag. De vermoordde zakenvrouw blijkt banden te hebben met het vervallen hotel in Storlien. Dat was ooit een beroemd en veel bezochte skioord waar alle luxe die men zich maar kon wensen, werd geboden.

Naast dat de rechercheurs bezig zijn met het moordonderzoek, hebben ze beide nog een persoonlijke uitdaging waar ze mee om moeten gaan. Daniel loopt voor het beheersen van zijn woedeaanvallen bij de therapeut en Hanna? Zij zoekt een weg om goed met haar emoties om te gaan, ze zit zichzelf daarbij nog weleens in de weg. Tijdens het oplossen van de zaak krijgen Daniel en Hanna te maken met veel dilemma’s, die voor onverwachte wendingen zorgen.

Mijn mening
Over de auteur Viveca Sten en haar thrillers heb ik via sociale media al veel lovende berichten langs zien komen. Mijn belangstelling naar haar spannende verhalen is dan ook zeker al een tijdje geleden aangewakkerd. Misschien ben ik wel een van de weinigen die deze thrillers nog niet heeft gelezen. Ook heb ik de Netflix serie of film niet gezien, ik wist niet eens dat die er was. Toen ik de oproep van LSthrillers las over deelname aan de leesclub ‘Verborgen in het verleden’ van deze auteur was mijn aanmelding snel verzonden. Ik ben reuze benieuwd naar het verhaal en mijn verwachting is hoog.

De toon wordt absoluut gezet in de eerste twee pagina’s van de thriller ‘Verborgen in het verleden’. Hoe de auteur in die gebeurtenis de angst heeft beschreven….. het grijpt me gelijk bij de keel.

Fijn vind ik het dat Viveca Sten in haar thriller verschillende terugblikken heeft verwerkt over wat er eerder in het leven van de beide rechercheurs heeft gespeeld. En die in sommige gevallen nog steeds spelen. Ik ben dan ook van mening dat het boek ‘Verborgen in het verleden’ heel goed als een stand alone te lezen is.

Waar ik zeker van genoten heb, is het herkenbare gedrag dat de auteur aan verschillende personages heeft gegeven. Het spreekt mij aan, voor mij maakt het de personages menselijker. Wat ik zeker heb kunnen waarderen is dat Viveca Sten in een andere situatie een personage ontzettend irritant gedrag heeft laten vertonen waarvan mijn nekharen recht overeind zijn gaan staan. Wanneer een lezer zijn of haar eigen gedrag hierin herkent, hoop ik dat hij of zij zich daarin herkent en zich schaamt…. Ik weet dat het vaag klinkt maar wanneer je de bewuste situatie leest weet ik zeker dat je gelijk weet wat ik bedoel.

De personages van de rechercheurs vullen elkaar goed aan. Duidelijk is dat Daniel en Hanna elkaar inmiddels vrij goed kennen al laten ze niet op alle vlakken het achterste van hun tong zien. Hoe beide karakters met hun eigen worsteling omgaan vind ik goed weergegeven. Het zorgt ervoor dat ik in bepaalde situaties erg meeleef en weer andere het gedrag enorm afkeur.

In de verhaallijnen die verwerkt zijn in ‘Verborgen in het verleden’ komen helaas (maatschappelijke) onderwerpen voor die nog steeds anno 2026 actueel zijn. Persoonlijk vind ik het fijn wanneer een auteur daarvoor kiest, het zet altijd weer even tot nadenken. Tenminste bij mij. Dit komt zeker ook door de prettige schrijfstijl van Viveca Sten want deze beklemmende huiveringwekkende thriller leest als een trein.

‘Verborgen in het verleden’ krijgt van mij 4 sterren.

Meer recensies van Boek2Musch

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.