Neem niet op ...... of toch maar wel?
Cover
Als eerste vallen natuurlijk de grote letters van de titel op. Dit is echt een blikvanger! Dan lees ik de quote en zie onder de tekst een tankstation dat een verlaten indruk geeft. Ik weet gelijk, zonder dat ik gelezen heb wat er op de achterflap staat, dat ik dit boek wil lezen…..
Het verhaal
In de plaats Maine worden in 1970 in de berm naast de snelweg zeven bewusteloze kinderen gevonden. De kinderen worden meegenomen, ze worden van top tot teen onderzocht en tot in den treure ondervraagd. Geen enkel kind kan vertellen waar ze vandaan komen of iets over hun ouders vertellen. Ze hebben ook geen een van allen herinneringen. Therapie helpt niet en hypnose mislukt. Uiteindelijk wordt besloten om de kinderen, allemaal apart van elkaar, aan te bieden voor adoptie. De kinderen komen in verschillende gezinnen terecht en het duurt niet lang of iedereen is vergeten dat deze kinderen gevonden zijn. Het is net of dat het nooit is gebeurd. Dat de kinderen gehersenspoeld en pionnen zijn om door een vreselijke organisatie ingezet te worden om een angstaanjagende doel te bereiken, heeft niemand maar dan ook niemand kunnen vermoeden…..
Een van die kinderen is Ed Constance. Hij is inmiddels twintig jaar ouder en heeft een mooi leven opgebouwd. Zijn verleden heeft hij losgelaten, maar dan gaat de telefoon en wordt Ed door zijn verleden ingehaald.
Mijn mening
Oliver Johnson begint zijn thrillerdebuut met een proloog die ik erg prikkelend vind. Met andere woorden: het is goed bedacht. Mijn aandacht heeft hij hiermee zeker aangewakkerd. Het verhaal ‘Neem niet op’ begint in 1970 en eindigt in 1999. Daar tussenin gebeurt er ontiegelijk veel en is heel gedetailleerd beschreven.
Hoofdpersonage Ed Constance wordt in ‘Neem niet op’ met veel dilemma’s geconfronteerd en moet veel hobbels nemen. Waarbij vanuit verschillende hoeken vaak gevaar dreigt. Ondanks dat in het verhaal veel actie voorkomt en ook erg spannend is vraag ik me toch met enige regelmaat af hoe dan?! Hoe sommige situaties aflopen vind ik echt ongeloofwaardig. Ed maakt ook een aantal gebeurtenissen mee die dan weer heel realistisch zijn.
Toch zijn er ook gebeurtenissen en de bijbehorende acties waar ik van genoten heb. Ik ben echt wel een liefhebber van stevige actiethrillers. Jim en Ed krijgen door wat ze allemaal aan heftige dingen meemaken een sterke band. Die ontwikkelde vriendschap heeft de auteur heel goed weergegeven. Ik kan dat echt waarderen. Een hechte vriendschap is goud waard.
In deze bijzondere fascinerende thriller zijn door Oliver Johnson situaties verwerkt die mij aanzet tot nadenken. Tegenwoordig gebeuren er zoveel rare dingen, en wanneer iemand gehersenspoeld is….dat zie je niet aan de buitenkant, toch? De schrijfstijl van de auteur is goed alleen vind ik wel dat het wel wat minder gedetailleerd had gemogen. Sommige gebeurtenissen vind ik door de vele details wel wat verwarrend maar dit kan aan mij liggen.
En dan het einde…. Jemig wat een cliffhanger! Ik had niet verwacht dat deze thrillerdebuut ‘Neem niet op’ zo zou eindigen. De auteur heeft mij hiermee echt verrast. Ik kijk dan ook zeker uit naar de volgende thriller van Oliver Johnson.
‘Neem niet op’ krijgt van mij 4 sterren.
Het verhaal
Mijn mening
‘Neem niet op’ krijgt van mij 4 sterren.