Lichtbrekers

Boek2Musch 10 februari 2026
Cover
 Wanneer ik bij de zee een kind zie die ergens naar zwaait vraag ik me af naar wie het zwaait. Het maakt me nieuwsgierig wat er te zien valt. Wat me wel opvalt is de lucht, die ziet er wat vreemd uit, rommelt het in het universum?

Het verhaal
 Salvador wordt samen met zijn jongere zusje Frida door zijn hippie ouders liefdevol opgevoed. Totdat er zich een drama voltrekt en Salvador alles kwijtraakt! Ook zichzelf, hij leeft en daar is ook alles mee gezegd. Salvador gaat op zoek naar antwoorden, maar kunnen al zijn vragen wel worden beantwoord? Door zijn gedrag wordt hij als een buitenstaander gezien.

Claire wil maar een ding en dat is door het maken van unieke en bijzondere foto’s beroemd te worden. Om die ambitie te realiseren gaat ze ver. Claire maakt zelfstandig haar keuze’s waarbij ze niet bang is om haar grenzen te verleggen.

Wanneer Salvador en Claire elkaar ontmoeten, komt daar na enig twijfel een vervolg op. Ze ontdekken door hun gesprekken en hun samenzijn dat ze beiden eigenlijk toch anders zijn dan dat ze zelf in eerste instantie dachten. Ook de gedachte dat ze alles wel weten veranderd….

Mijn mening
 Regelmatig krijg ik het verzoek van een auteur of ik zijn of haar boek wil recenseren. Wanneer ik zo’n verzoek ontvang vind ik dit altijd erg leuk maar het wil niet zeggen dat ik dit altijd doe. Voor mij is van belang dat de cover én de informatie over het verhaal iets met me doet. De roman ‘Lichtbrekers’ van Janneke van Eijk deed dit en heb ik haar laten weten dat ik graag haar verhaal wilde recenseren.

In het begin van ‘Lichtbrekers’ verneem ik dat het lezen me niet zo vlot afgaat. Blijkbaar moet ik even wennen aan de schrijfstijl van de auteur maar na een paar hoofdstukken merk ik gelukkig dat het lezen vlotter gaat. De beide personages houden in ‘Lichtbrekers’ hun eigen verhaal maar krijgen samen in de roman ook een verhaallijn.

Salvador stelt zich heel langzaam open voor Claire. Hun personages groeien naar elkaar toe en ik vind dat ze zich beide goed ontwikkelen. De wijze waarop Janneke van Eijk in ‘Lichtbrekers’ heeft beschreven hoe beide personages nadenken over hun eigen identiteit, hoe ze omgaan met verlies, verdriet, eenzaamheid en liefde komt bij mij binnen. Ik vind dat ze dit op een aangrijpende manier heeft gedaan.

‘Lichtbrekers’ is een bijzondere roman waar duisternis en geluk uiteindelijk dichtbij elkaar ligt.

‘Lichtbrekers’ krijgt van mij 4 sterren.

Meer recensies van Boek2Musch

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.