Zondaar, een bijzondere thriller met onverwachte wendingen en dan het einde....

Boek2Musch Boek2Musch
24 mrt 2026

Een prachtige omgeving die, door alles wat ik zie, ook meteen vragen bij mij oproept. Want wie woont er in dit huis op de Oostenrijkse berg? En wie ligt er bij het kruis begraven? Ondanks dat de hemel in de verte een schitterende oranje kleur heeft, is de lucht dichter bij het huisje dit niet. Hele duistere wolken zijn in aantocht. Wat hebben deze te betekenen? Wat staat me allemaal te wachten tijdens het lezen van Zondaar?

Het verhaal
Wanneer het huwelijk van Karin en Marten van de Water op springen staat, besluit Karin de rust op te zoeken. Het familiehuis in het pittoreske Zillertal heeft Karin recent geërfd van haar oma. De woning moet nodig opgeknapt worden. Karins voornemen is om flink te gaan klussen in de woning en wil ondertussenhaar gedachten ordenen. Haar zoon Noah heeft onlangs het ouderlijk huis verlaten en daar worstelt Karin behoorlijk mee. Ze hoopt dit een plekje te kunnen geven. Of dit gaat lukken?

Wanneer Karin in Zillertal Anouk en haar baby Mila ontmoet, ontstaat er al snel een vriendschap tussen de twee Nederlandse vrouwen. De kleine Mila roept, ondanks dat ze met haar lieve blikken Karin enorm vertedert, ook veel pijn en verdriet bij haar op. Wanneer Anouk wordt vermist en later dood wordt gevonden, wijzen alle sporen naar Karin.

Mijn mening
Vorig zomer hebben wij het prachtige Oostenrijk bezocht, waardoor ik de omgeving van het verhaal ‘Zondaar’ extra goed kan visualiseren. We zijn niet in Zillertal geweest maar wel in de omgeving ervan. Ik vind het altijd erg leuk wanneer een verhaal zich ergens afspeelt in een land of plaats waar ik ben geweest.

Tijdens het lezen van ‘Zondaar’ heeft de auteur me verschillende keren een kant op laten denken die achteraf totaal niet klopte. Er zijn bij mij dan ook verschillende personages als verdachte aangewezen. Heerlijk vind ik het wanneer ik dan de plank faliekant missla en erachter kom dat het toch anders in elkaar zit dan ik had verwacht. Ik hou ervan. Gelukkig had ik sommige dingen wél goed ingeschat en dat vind ik ook wel erg leuk.

De stap die Karin heeft genomen om alleen naar het familiehuis te gaan dat ze heeft geërfd van haar oma, begrijp ik wel en heb daar ook wel respect voor. Of ik zoiets zou doen? Ik denk van niet.

Wat ik heel bijzonder vind, is de keuze die Saskia M.N. Oudshoorn heeft gemaakt om in het verhaal ‘Zondaar’ een podcast te verwerken. Dat de hoofdpersonages worden geïnterviewd voor een podcast, waar ik in het begin wel even aan moest wennen, is goed verwerkt in ‘Zondaar’. Tijdens het lezen, in plaats van het luisteren naar de podcast, geeft dit in sommige gevallen net even een andere wending aan deze psychologische thriller.

Het stel Marten en Karin heeft al behoorlijk wat hobbels in hun leven moeten nemen. Vooral de pijn en verdriet heeft hen gevormd en nog steeds worstelen ze ermee. De meelevende en intense wijze waarop de auteur dit heeft beschreven, zorgt ervoor dat de pijn en het verdriet die Karin ervaart ook bij mij binnenkomen.

Jeetje en dan het einde dat Saskia M.N. Oudshoorn heeft bedacht voor ‘Zondaar’, je moet er maar opkomen. Mijn complimenten!

‘Zondaar’ krijgt van mij 4 dikke sterren.

Meer recensies van Boek2Musch