Wat een heerlijke feelgood

Boek2Musch Boek2Musch
27 mrt 2026

Cover
De etalage van deze mysterieuze bakkerij op de cover, waarin allerlei broodsoorten en vele lekkernijen liggen, doet mij als liefhebber ervan het water in de mond lopen. Aan de zijkanten van de etalage zie ik mooie lavendelkleurige luiken met daaroverheen prachtige roze bloemen. O, en dan die sprayed edges! Dit is echt weer een schitterend exemplaar die elke boekliefhebber zeker in zijn of haar boekenkast wil hebben staan!

Het verhaal
Wanneer Edie Lane een vacature voor assistent-manager voorbij ziet komen voor een kleine bakkerij in Frankrijk bedenkt zij zich geen moment en solliciteert. Edie verlaat Ierland en vertrekt naar Frankrijk om haar droom te verwezenlijken. Ze komt terecht in een bijzondere bakkerij en moet wel even wennen aan de eigenaresse, Madame Moreau. Edie verneemt dat er verschillende geruchten rondgaan over de heerlijke baksels die de bakkerij verkoopt. Zo wordt verteld dat een hap van een gebakje geluk brengt, verloren herinneringen oproept of zelfs verborgen verlangen onthult. Waar komt de magie vandaan die dit veroorzaakt?

Edie is veel te nieuwsgierig om niet op onderzoek uit te gaan. Daarnaast verdiept zij zich ook in het bakken van allerlei heerlijkheden, wat een kunst op zich is. Sommige geheimen blijven voor haar niet verborgen, ze maakt nieuwe vriendschappen en merkt dat liefde soms verwarrend kan zijn….

Mijn mening
Via de socials heb ik al vaker het boek De verborgen boekwinkel van Evie Woods langs zien komen. Door de goede reacties op deze feelgood was mijn nieuwsgierigheid zeker aangewakkerd voor het werk van deze auteur. Toen ik in de voorjaarsbrochure van uitgeverij Luitingh-Sijthoff de feelgood ‘De mysterieuze bakkerij op de Rue de Paris’ van Evie Woods zag staan en las waar het verhaal over ging, wist ik gelijk dat ik het boek graag wilde lezen en recenseren. Gelukkig werd door de uitgeverij mijn aanvraag voor een recensie-exemplaar goedgekeurd en kan ik mijn mening over ‘De mysterieuze bakkerij op de Rue de Paris’ delen.

Van het verhaal, dat ook de geschiedenis induikt, heb ik absoluut genoten. Het geheim van de bakkerij vind ik goed bedacht en mooi uitgediept.

De ontwikkeling die de auteur het personage Edie laat doormaken tijdens haar verblijf in het Franse dorpje Compiegne vind ik geloofwaardige uitgewerkt. Door de meelevende schrijfstijl van Evie Woods leef ik met Edie mee hoe zij haar weg vindt in Frankrijk, nieuwe vriendschappen sluit en leert omgaan met haar baas, Madame Moreau. Het kost best wel wat energie van Edie om alles in goede banen te leiden. Ze ontdekt bovendien dat ze het bakken van allerlei lekkernijen ook erg leuk vindt om te doen. Door de wijze waarop de auteur beschrijft hoe deze lekkernijen er uitzien en hoe ervan wordt gegeten, krijg ik zelf ook zin in iets lekkers. De wijze hoe Edie op de bres springt in een bepaalde situatie kan ik erg waarderen, ook de keuzes die zij hierbij maakt.

De auteur heeft in ‘De mysterieuze bakkerij op de Rue de Paris’ veel onderwerpen verwerkt die herkenbaar zijn. Ze besteedt namelijk aandacht aan verdriet, rouw, liefde, onrecht, macht, geluk, vriendschappen, verwachtingen en meer. Er komt veel aan bod.

De overige personages vind ik ook goed uitgewerkt. De ontwikkeling die Hugo doormaakt spreekt mij ook erg aan. Zelfontwikkeling en bewustwording zijn voor mij herkenbare onderwerpen. Hiervoor moet je als mens soms wat aangereikt krijgen waardoor je wakker wordt geschud en jezelf tegenkomt. Niemand is te oud om te leren. Ik vind het een mooie boodschap die Evie Woods in ‘De mysterieuze bakkerij op de Rue de Paris’ heeft verwerkt.

Wat ik persoonlijk wel lastig vind, zijn de Franse zinnen die in het verhaal voorkomen. Ik spreek geen Frans en begreep sommige teksten dan ook niet. Dat vind ik best jammer. De auteur laat mij wel erg genieten van mooie zinnen, en een daarvan wil ik graag met jullie delen:

Soms moet je een kiezelsteen in een stille vijver werpen om nieuwe rimpelingen te veroorzaken…..

‘De mysterieuze bakkerij op de Rue de Paris’ krijgt van mij 4 sterren.

Meer recensies van Boek2Musch