Meer dan 7,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Informatief, humoristisch en persoonlijk

Boekdine 02 maart 2026
Een keer totaal iets anders! Organisch: wat het echt betekent om naar je lichaam te luisteren.

Organisch gaat over, je raadt het al, onze organen. Op een dromerige, bijna poëtische manier worden feitjes over het lichaam verteld. Hoe een orgaan in elkaar zit, hoe het werkt en wat de schoonheid en gebreken van een orgaan zijn. Arts en onderzoeker Giulia Enders vertelt over de longen, adem halen, het immuunsysteem, de huid, spieren, sporten, hersenen, slapen en verslavingen. Informatief, maar heeft ook een persoonlijke noot. En hoe creatief is de cover? Een combinatie aan organen samen in één tekening. Ook staan er nog wat tekeningen in het boek zelf, getekend door de zus van de auteur.

Organisch bevat historie, maar ook humor.
Het is biologie, maar ook praktisch.
Ik heb in elk hoofdstuk wel iets nieuws geleerd, maar het voelde meestal totaal niet als een overload aan informatie. Op een luchtige en vlotte manier wordt de kennis gebracht. Uiteindelijk bevat het boek wel wat veel informatie naar mijn smaak, dus ik heb zeker niet alles onthouden en opgeslagen. Desalniettemin een boek dat ik zeker nog eens op zal pakken.

Ik heb dit recensie-exemplaar gekregen van uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Leuk om eens wat anders te lezen!

Een mooie quote uit het boek: “Overal in ons lichaam gaat het om evenwicht en om de vraag hoe we dat bewaren.”

Meer recensies van Boekdine

Het voortbestaan van de monarchie hangt aan een zijden draadje. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.