Het schuilhuis
Recensie van:
Het Schuilhuis
Auteur :
Rachel van Charante
Rachel van Charante (1985) groeide op in Twente en woont en werkt in Lochem. Ze was jarenlang werkzaam in de vastgoedsector, maar besloot haar droom te verwezenlijken en fulltime te gaan schrijven. Ze liet zich inspireren door een prachtige villa in haar woonplaats voor haar debuut Het schuilhuis.
Wijze van lezen:
Geleend via DBieb
Uitgeverij:
Xander uitgevers
Genre: historische roman
Cover en flaptekst:
Een jonge vrouw, die uit een hoog raam kijkt. Waarom? Is er gevaar, denkt ze na over de toekomst of komt er iemand aan die zij kent?
Een mooie en nieuwsgierig makende cover.
Een indrukwekkende en hartverscheurende flaptekst.
Een waardevolle toevoeging de auteursfoto en tekst.
Quote:
Deze quote vond ik gelijk zo intens hartverscheurend. Waarom? Voor mij voelde het alsof ik daar was in die cel. Terug gekatapulteerd in de tijd. Zittend naast een jonge vrouw. Ik voel dezelfde angsten als haar door mijzelf heen golven. Door de alom aanwezige kilte steek ik mijn armen uit om haar het laatste beetje lichaamswarmte te bieden wat ik heb. Haar te troosten totdat haar lijden enigszins verzacht en ze een moment van ontspanning vindt in mijn armen. Ook klinkt ineens het nummer van Claudia de Breij in mijn hoofd ‘Mag ik dan bij jou’ en ik wieg de jonge vrouw zachtjes in mijn armen op de melodie van dit lied. Hopelijk geeft het haar nog meer kracht.
Over de vloer krioelen pissebedden. Ik trek mijn benen op de brits en sla mijn armen eromheen. Ik ben niet voorzichtig genoeg geweest, en daarom zit ik hier, in dit naar schimmel stinkende betonnen hol. Een martelfabriek. De gedachte aan wat komen gaat is even onwerkelijk als beangstigend. Troostend wieg ik mezelf heen en weer, terwijl paniek door mijn maagstreek golft. Ik slik en proef de bittere smaak van gal in mijn mond.
Ook deze quote deed mijn adem stokken….
Tot begin vorig jaar vormden Trudy en ik een hecht clubje met Sarah Polak, die ik net als Trudy al sinds de basisschool kende. Totdat Sarah plotseling weg was, samen met de rest van het gezin. Hun voordeur was dichtgetimmerd en zij en haar Joodse familie leken van het ene op het andere moment van de aardbodem verdwenen. Sindsdien ging er geen dag voorbij waarop ik niet aan Sarah dacht, haar grote, donkere ogen voor me zag en haar schaterende lach hoorde." Bladzijde 19
Mooie tekst:
Ze moet kiezen: een levensgevaarlijke liefde of een man van wie ze niet houdt.
Het verhaal:
Lochem, 1944. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang. De 18-jarige Victoria van Coevorden wordt door haar ouders aangespoord om te trouwen met haar steenrijke jeugdvriend Robert, omdat haar welgestelde familie grote financiële problemen heeft. Dan stort er een Engels gevechtsvliegtuig neer achter Victoria’s familielandhuis. De piloot overleeft de crash en Victoria biedt aan hem te helpen. In de gevaarlijke weken die volgen moet ze hem verborgen houden voor Robert en haar familie. Maar Robert houdt iets voor haar achter, en zodra Victoria dat ontdekt smeedt ze een plan waarvan ze de tragische gevolgen nog niet kan overzien.
Vijfenzeventig jaar later krijgt Victoria een advertentie onder ogen, en wordt ze alsnog door haar verleden ingehaald. Ze besluit haar stilzwijgen te verbreken… Het schuilhuis is een schitterend historisch verhaal vol rijke details, dat je grijpt vanaf de eerste pagina.
Mijn leesbeleving:
En liefde zonder daadwerkelijk liefde te voelen. Gearrangeerd uit angst en paniek met alle gevolgen van dien. Een verhaal dat afwisselt tussen heden en verleden. Verteld door een ooggetuige. Hartverscheurend, rauw, indrukwekkend en intens.
Personages die met oog voor detail tot leven zijn gekust door de auteur. Die je qua karakter en gedrag leert kennen. Die door de beeldende en filmische schrijfstijl naast je lijken te staan tijdens het lezen. Een verhaal dat al mijn zintuigen beroerde. Die me die raakte zowel in mijn psyche als fysiek. Een onderhuids kruipend verhaal.
Een jonge vrouw die medemenselijkheid en moed toont in een tijd waarin dat ongelooflijk gevaarlijk kon zijn. Wie kun je vertrouwen en we niet? Betaal je met je leven of kom je er zo der kleerscheuren vanaf? Verraad dat zo intens bitter smaakt dat het je misselijk maakt. Een masker dat liefde moet tonen aan de buitenwereld. Een ziel en geweten zo zwart enkel en alleen voor geldelijk gewin. Zelfs de hel zou nog een vakantietripje zijn voor zulke mensen.
De sfeer die zo perfect doorsijpelt in dit verhaal. Die ook al maakte je die tijd nooit mee zo kristalhelder overgebracht wordt. Die je doet huiveren, je machteloos, kwaad en melancholisch doet voelen. En in het heden word je uitgedaagd om mee te puzzelen, tot het naadje van de kous door te dringen en bestaande en gekoesterde contacten te heroverwegen. En ervoor te zorgen dat je de sterkste en de slimste blijft in een gruwelijk kat-en-muis spel die zijn weerga niet kent.
Spanning en gevaar op topniveau. Een inkijkje in sociale kringen die je voorheen niet kende. Dit verhaal blijft bij je ook al is het boek uit. Het zindert na in je systeem. Een geschiedenis die leerzaam en interessant is en die we niet mogen vergeten. Als alle verhaallijnen uitgekristalliseerd zijn en samen komen in de plot dan blijkt dit niet op kabbelende wijze of rechttoe rechtaan te gaan. De plot zag ik niet aankomen en vond ik prachtig gedaan.
De voelbare en metaforische schrijfstijl van Rachel van Charante vond ik fantastisch. Ik lees en recenseer graag meer boeken van haar. Ik ben fan.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Heden en verleden die elkaar ontmoeten. Een verhaal met een wervelwind aan gebeurtenissen. Van hartverscheurend, rauw naar indrukwekkend en meeslepend. Liefde in al haar facetten: gearrangeerd en afgedwongen waardoor je eigen hart ijskoud wordt, een strak geregisseerde toekomst niet uit empathie of liefde maar vanuit angst om publiekelijk te falen, gezichtsverlies te lijden, geen dubbeltjes meer te hebben om om te draaien. Maar om daarvoor je meest kostbare bezit op te offeren aan een sujet van het zuiverste water vond ik schokkend. Maar de ontluikende, passionele, aftastende en erotiserende liefde tussen twee mensen maakte veel goed. De misselijkmakende, gruwelijke en sadistische represailles deden me huiveren.
De schrijfstijl is zo beeldend, invoelend en filmisch zodat het al je zintuigen aanraakt. Dit verhaal kruipt onderhuids en laat je niet los ook al is het boek uit. Een verhaal van feministische onverzettelijkheid, een daad van empatische medemenselijkheid met de consequenties van verraad en het in de ogen kijken van De dood.
Een leerzaam verhaal dat me deed verlangen naar meer verhalen van Rachel van Charante.
Het Schuilhuis
Uitgeverij:
Xander uitgevers
Genre: historische roman
Cover en flaptekst:
Een mooie en nieuwsgierig makende cover.
Een indrukwekkende en hartverscheurende flaptekst.
Een waardevolle toevoeging de auteursfoto en tekst.
Quote:
Ook deze quote deed mijn adem stokken….
Mooie tekst:
Ze moet kiezen: een levensgevaarlijke liefde of een man van wie ze niet houdt.
Het verhaal:
Mijn leesbeleving: