Recensie van:
Modelmoord
Op twee wijzen uit te leggen: de perfecte “model” moord of de moord op een model….
Auteur :
Mariëlle Boersma
Marelle Boersma heeft inmiddels een heel rijtje thrillers op haar naam staan, waaronder de bestsellers Ik volg je, Vals alarm en De lijst. Ook haar Vertrekthrillers, zoals Ciao Sicilia en Terug naar Cornwall, zijn razend populair.
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar E-book ontvangen van uitgeverij De Crime Compagnie in ruil voor mijn recensie en deelname aan de blogtour.
Uitgeverij:
De Crime Compagnie
Genre: thriller
Cover en flaptekst:
Een roze schoen, met een “stiletto hak” volgens mij moet je daar “killer heels” voor hebben om daarop te lopen. De hak verankerd in het kapotte glas van een spiegel (een uit de hand gelopen spiegeltje spiegeltje aan de wand? Of een schoonheid zo schitterend dat het glas het niet aankon) Een onheilspellende zwarte achtergrond.
Een intense flaptekst die maakt dat je nieuwsgierig wordt naar dit verhaal.
Mooie teksten:
Er heerst een moordende concurrentie strijd in de modellenwereld…
Glamour, gevaar en een dodelijk geheim…
Het verhaal:
Topmodel Bo lijkt het perfecte leven te leiden: luxe reizen, exclusieve feestjes en een droomvilla op Malta met haar vriend Nick. Maar achter de glitter en glamour schuilt een harde wereld. De moordende concurrentie zet Bo ertoe aan een riskant afslankmiddel te gaan gebruiken.
Dan ontdekt ze dat Nick haar bedriegt. Op een feest van het modellenbureau wordt haar grootste rivaal – én Nicks nieuwe geliefde – dood aangetroffen. Is Bo de dader, of is zij het volgende slachtoffer?
Mijn leesbeleving:
Een moordende concurrentie strijd in de modellenwereld die ik door dit verhaal van dichtbij meemaakte. Doordat Bo het verhaal in de ik vorm vertelt grijpt het me bij de keel. Gaat het verhaal onderhuids. De schrijfstijl is beeldend en filmisch. De personages hebben interactie met elkaar op het scherpst van de snede. Ze maken een duidelijke ontwikkeling door.
Het begint als een lieflijk sprookje als pure schoonheid van een ontzettend jong meisje, Bo, gezien wordt door de ogen van iemand met de honger naar nog meer geld, pronken in pracht en praal, die pootjes geeft als een kat die geliefd en gezien wil worden. Die eerst zijn of haar aaibaarheidsfactor toont om vertrouwen te winnen. Om vervolgens de klauwen te tonen.
De personages vind ik levensecht en gedetailleerd uitgewerkt. Ik zag hun gedrag en karakter weerspiegeld in het verhaal. Sommige personages wonnen gelijk mijn sympathie terwijl anderen het bloed onder mijn nagels vandaan haalden. Velen vertrouwde ik niet. De sfeer in dit verhaal benam me meerdere keren de adem. Een cocktail van afgunst, streven naar haast onhaalbare uiterlijke perfectie, concurrentie die zijn weerga niet kent, de diepe angst om geen opdrachten te krijgen als de weegschaal onverbiddelijk toont dat je teveel in gewicht toe neemt.
Om je dan tot draconische maatregelen te zetten gaf me ijskoude rillingen. Ik vond het uitmuntend van Marelle dat zij voor deze actuele thematiek aandacht vraagt in haar boek. In mijn naaste omgeving ken ik ook mensen die dit riskante afslankmiddel gebruiken. Ik heb hen geprobeerd te waarschuwen maar ze sloegen iedere keer mijn welgemeende waarschuwingen in de wind.
Uiteraard is dit verhaal fictief. Maar wat mij intens verdrietig maakte is dat zeer jonge meisjes gouden bergen belooft worden omdat zij een perfect schoonheidsideaal hebben: de juiste maten dat wil zeggen een wespentaille die meer dan perfect is, de juiste rondingen door te voldoen aan een eetpatroon dat deze naam niet eens waard is. Op alle mogelijke manieren de meeste opdrachten binnen harken door de “juiste” mensen aan te klampen. Huwelijkse trouw met een grote korrel zout te nemen. En als klap op de vuurpijl schoon schip maken als uiterlijke perfectie afgedaan heeft.
De wisselingen in tijd zijn duidelijk aangegeven en helpen je het totale plaatje helder te krijgen. Alle gevoelens en gedachten zijn haarscherp en voelbaar. Toen ik eenmaal begonnen was met lezen kon ik niet meer stoppen. Dit verhaal is naast dat het ongelooflijk spannend, hartverscheurend, rauw en keihard is ook een verhaal van vechten voor diegene die je lief zijn, een zoektocht naar de ware aard van mensen. Wie kan je op hun blauwe ogen vertrouwen en wie niet? Heb je genoeg oren en ogen om je lijfsbehoud te waarborgen? Soms huiverde ik bij de roekeloosheid van sommigen. Maar dan realiseerde ik me dat dit ook nodig was om alle antwoorden te vinden om dit mysterie op te lossen om alles helder te zien.
De plot zag ik niet aankomen. De weg ernaartoe was niet geplaveid met rozenblaadjes en eindeloze catwalks die hun weerga niet kenden. Fysiek moest je je mannetje staan en mentaal vergde het ook veel. Samenwerking was essentieel. Toen er na de plot nog veeleer Achterweg kwam was ik verrast maar vond ik ook dat alle puzzelstukjes op zijn plek vielen.
Ik was al fan van Marelle Boersma maar na dit verhaal nog meer. Ik lees en recenseer graag meer verhalen van haar. In haar nawoord blijkt ook haar uitzonderlijke manier van research doen en haar wijd vertakte interesse in wat er speelt in onze maatschappij. Geweldig hoe zij dat verwerft in haar verhalen. Diep respect.
Hartelijk dank dat ik mee mocht doen aan de blogtour De Crime Compagnie en Marelle Boersma.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Een vlijmscherpe thriller die onderhuids gaat. Die je meesleurt in een wereld die je voorheen maar zijdelings kende maar die je nu aan den lijve en psyche zelf tot in den treure leerde kennen. De beeldende en filmische schrijfstijl, de gedetailleerd uitgewerkte personages. Een wereld van glitter en glamour, onderlinge afgunst, het streven naar uiterlijke perfectie en daarbij over lijken gaand, materialisme ten top, geen nee te krijgen.
Hoe stel je misstanden aan de kaak zonder jezelf te verliezen. Wie schenk je je vertrouwen en wie niet? Reikt de arm van de wet ver genoeg om iedereen te redden van onheil.
Diepe buiging voor Marelle Boersma.
Auteur :
Mariëlle Boersma
Wijze van lezen:
Uitgeverij:
De Crime Compagnie
Genre: thriller
Cover en flaptekst:
Een intense flaptekst die maakt dat je nieuwsgierig wordt naar dit verhaal.
Mooie teksten:
Er heerst een moordende concurrentie strijd in de modellenwereld…
Glamour, gevaar en een dodelijk geheim…
Het verhaal:
Mijn leesbeleving:
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Diepe buiging voor Marelle Boersma.