Het mysterie van het burgermeestershuis

Recensie van:
Het mysterie van het burgermeestershuis
Auteur :
Marian Leerkes:
Marianne Leerkes (1957) is geboren en getogen in Deventer. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en vijf kleinkinderen. Dit verhaal heeft ze in haar jeugd al bedacht en nu eindelijk op papier gezet. Eerder verscheen er een kort verhaal van haar in de waddenbundel ‘Aangespoelde verhalen‘ die is verschenen bij Droomvallei Uitgeverij.
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar paperback ontvangen van uitgeverij Droomvallei in ruil voor mijn recensie en deelname aan de boekenclub.
Uitgeverij:
De Droomvallei
Genre:
Jeugdboek 10-12 jaar
Cover en flaptekst:
Ik vind de cover mysterieus maar ook nieuwsgierig makend. Iedere keer als ik kijk zie ik nieuwe dingen. Vijf kinderen staan met de rug naar mij toe te kijken naar een verlicht groot en statig huis. Een hondje staat wat achteraf ook te kijken.
Dan vanaf de kinderen vier paarse banen, die als ik het boek omkeer uitkomen bij een bol breiwol en breipennen. Daar zie ik een zee en een strand met in de verte bebouwing.
De flaptekst is spannend en mysterieus.
De auteursfoto en tekst vind ik een waardevolle toevoeging.
Quote:
Bron: www.droomvallei.nl
‘…De strootjes komen door de versleten strozak en prikken in haar tengere lijf. Het meisje voelt de etterende builen in haar oksels en liezen steken. Ze kermt, de pijn is ondraaglijk. De ouders hebben haar alleen gelaten, alleen met de pijn …’
Het verhaal:
In november 2017 verhuist Nova (12) met haar ouders en haar broertje Sven naar de oude burgemeesterswoning in Scheveningen. Daar komen de kinderen op het spoor van de vijftig jaar geleden vermiste burgemeestersdochter Inge. Tijdens hun zoektocht ontdekken de kinderen dat Inge in een ver verleden is beland. Nova en Sven reizen terug in de tijd, waar ze te maken krijgen met een dodelijke ziekte en nog veel meer. Gaat het de kinderen lukken om Inge naar haar ouders terug te brengen? En zijn ze nog op tijd?
Mijn leesbeleving:
Zelf ben ik ouder als het personage in het boek, Nova, maar ik kon me in haar wereld verplaatsen door me te bedenken hoe mijn dochters de wereld om hen heen zien en ervaren. Daardoor lukte het inleven mij goed. Dit was ook te danken aan de beeldende en filmische schrijfstijl. Daardoor kreeg je een gedetailleerd beeld van de personages.
Ze maken een ontwikkeling door in die zin dat ze in het begin van het boek veelal angstig en niet daadkrachtig zijn, een eenzijdig beeld hebben van bepaalde personen. Gaandeweg het boek verandert dit en krijgen ze meer zelfvertrouwen en heldhaftigheid. Ook verdiept men zich meer in elkaar waardoor een bredere kijk op elkanders belevingswereld, het waarom achter iemands gedrag en de daaruit voortvloeiende handelingen. Het blijkt dat krachten en talenten bundelen helpt om mysteries op te lossen en moeilijke situaties het hoofd te bieden.
De afwisseling tussen heden en verleden is duidelijk. Al moest ik in het begin goed opletten in welke tijdsperiode ik mij bevond. De door de auteur gemaakte geheugensteuntjes hielpen daarbij. Bovendien stonden zij ook gelijk symbool voor de tijd waarin het verhaal zich op dat moment afspeelde. Uniek en mooi gedaan vind ik.
Ik vond het verhaal spannend. Ik zat op het puntje van mijn stoel als de kinderen op avontuur waren en als ze in die andere tijdsperiode ontdekt werden door mensen die thuishoorden in die tijd en hen achterna kwamen. En bepaalde mensen die vrij heetgebakerd uit de hoek konden komen. Maar als je dan je in leefde en luisterde en verder keek dan het gedrag dan kwamen er inzicht en begrip voor dit gedrag. Al was het wel akelig. Ook de lange vingers van magere Hein die zich gretig vastgrijpen zijn intens heftig en zorgden bij mij voor ijskoude rillingen.
Gelukkig hielp een fikse tik op zijn vingers zodat Magere Hein ze tijdig terugtrok. Dat zorgde voor opluchting bij mij.
Ik heb dit boek ook even aan mijn 8.5-jarige dochter gegeven. Ze heeft er even in gelezen en het verhaal sprak haar enorm aan. Ik zei dat het wel heel spannend was allemaal maar toen zei ze dat ze spannend leuk vindt in boeken.
Ik denk dat het per kind en hun belevingswereld verschilt of ze toe zijn aan bepaalde boeken. Mijn beide dochters waren heel vroeg met de fascinatie voor verhalen over de geschiedenis. Ze vinden verhalen over de Tweede Wereld Oorlog ook al interessant. Wel bespreek ik boeken, mocht ze dit boek binnenkort gaan lezen, met hen na en zorg ervoor dat al haar vragen beantwoord worden. Ze is wel heel gevoelig en er ’s nachts wakker van worden dat gun ik haar niet.
De plot is overweldigend een avontuur vol magie, vriendschap, samenwerken, leren vertrouwen op jezelf en elkaar, leren van onze rijke geschiedenis het komt op een magnifieke manier tot een apotheose. De met elkaar verstrengelde verhaallijnen in tijd en universum ze raken je diep.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Een avontuurlijk, meeslepend, hartverscheurend, rauw, magisch, mysterisch, geschiedkundig educatief verhaal.
Gedetailleerd uitgewerkte personages die levensecht op mij over kwamen. Dit wordt mede veroorzaakt door de beeldende en filmische schrijfstijl. De personages maken een duidelijke ontwikkeling door en ze gaan de dialoog met elkaar aan.
Dit verhaal is continu boeiend, avontuurlijk, fascinerend en spannend. Je kunt niet meer stoppen met lezen als je eenmaal bent begonnen.
In overleg met Marianne gaat mijn dochter Femke dit boek nu lezen en na het lezen deel ik haar beoordeling met Marianne. Ook zal ik een paar vriendinnen van Femke vragen om een mening over dit boek te geven.
In de toekomst lees ik graag meer van Marianne Leerkes. Zij is een aanwinst voor Droomvallei Uitgeverij. Esther van der Ham heeft een uitstekende neus voor kwalitatief goede verhalen.
Bedankt dat ik mee mocht doen met de boekenclub Marianne en Esther. Ik heb ervan genoten.

Meer recensies van Boekenpearls76