Totale waanzin 3 Woensdag het bos vol raadsels

Boekenpearls76 24 januari 2026
Recensie van:
Totale waanzin 3
Woensdag: een bos vol raadsels
Auteur:
Ralph Lazar:
Ralph Lazar & Lisa Swirling wonen in Californië. Ralph verzon de verhalen over Dex (geïnspireerd door het worstelen met zijn petekind Dash) en maakte de tekeningen. Lisa veranderde die verhalen in de boekenserie Totale waanzin . Ralph en Lisa staan op de New York Times -bestsellerlijst en hebben het populaire geïllustreerde project Geluk is… bedacht, dat in meer dan twintig talen vertaald is en online meer dan drie miljoen volgers heeft.
Vertaald door:
Hanneke Majoor
Oorspronkelijke titel:
Total Mayhem 3
Wednesday: The forest of secrets
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar hardback ontvangen van uitgeverij Condor in ruil voor mijn recensie.
Uitgeverij:
Condor
Genre:
Jeugd
Leeftijdsindicatie: 8 -12 jaar
Cover en flaptekst:
Een groene achtergrond. Twee jongens in actieve houding omringd door bossen en struiken die allemaal ogen lijken te hebben. Mysterieus en spannend. Nodigt tot lezen uit.
De flaptekst is hilarisch en informerend en beloofd een geweldig verhaal.

Mooie tekst:

Quote:

Het verhaal:
Het is voor de derde keer totale waanzin in de wereld van Dex Kandoe!
Het is normaal dat er af en toe gekke dingen gebeuren op de school van Dex, maar nu gebeuren er wel écht vreemde en mysterieuze dingen.
Als er opeens rare geluiden uit het bos naast de school komen, gaan Dex en zijn beste vriend Rob op onderzoek uit. Al snel krijgen de jongens het gevoel dat ze door iemand in de gaten worden gehouden. Niet alleen in het bos, maar ook op school lopen de dingen anders dan normaal. Een van hun leraren gaat zich steeds gekker gedragen. Zó gek dat zelfs de altijd leuke bed-spring-les niet meer veilig voelt.
Ontdek de oorzaak van dit grote mysterie in het derde boek van de Totale waanzin -serie, vol gekke taal, humor en spannende wendingen.
De leesbeleving van mij en mijn dochter:
Nadat we de delen een Maandag; De geheime dievengrot en twee: Dinsdag: De vloek van de blauwe puistjes hadden gelezen en gerecenseerd was het nu tijd voor het derde deel in de Totale Waanzin serie; Woensdag: Het bos vol raadsels.
Dex Kandoe maakt weer allemaal mysterieuze en absurde situaties mee op zijn school. Deze keer op de woensdag. Het begint thuis eigenlijk al. Nooit heeft Dex tijd om rustig te ontbijten, want dan is het alweer tijd om in de actie modus te schieten en ongenode onverlaten te verwijderen.
En ook nu spat de humor van de pagina’s af. Hetzij door de tekst of door de illustraties die dat nog extra versterken.
Als lezer krijg je een goed inzicht in de wereld van Dex. De almanak verschaft je veel informatie over hoe te handelen in gevaarlijke situaties. Dit verhaal is zo beeldend en filmisch geschreven dat ik en mijn dochter het gevoel hadden dat we samen met Dex de strijd aangingen. Dan is de kennis uit de almanak super handig en welkom.
Waar gaat deel 3 over?
Er komen vreemde geluiden uit het bos naast de school. Het is voor Dex en zijn beste vriend Rob om op onderzoek uit te gaan. Is het wel gesloten door de ONZIZIZZZ-MIGRATIE of is er iets anders aan de hand? Al snel merken de twee jongens dat ze niet alleen zijn en in de gaten gehouden worden.
Naast het feit dat het er in het bos vreemd aan toegaat, lopen de dingen op school ook anders dan normaal. Een van de leraren gaat zich steeds gekker gedragen. Zelfs de bed-spring-les voelt niet veilig meer. Tijd voor Dex om allerlei speciale hulpmiddelen te gebruiken en oplossingen te vinden.
Wat is de mening van mij en mijn dochter?
Het verhaal leest vlot door de korte teksten. De illustraties in zwart wit versterken de tekst nog meer. Ze doen je lachen of huiveren van de spanning. Het is geschikt voor kinderen die nog niet zo graag lange teksten lezen en die de combinatie weinig tekst en veel illustraties leuk vinden.
Mijn dochter en ik zijn verslaafd aan deze serie. Boordevol humor, woorden waar je voorheen het bestaan niet van wist, een vlotte schrijfstijl en een sfeer die avontuur en totale chaos ademt. De perfecte combinatie voor ons.
We geven 5 sterren.
De personages zijn goed uitgewerkt. Doordat de schrijfstijl beeldend en filmisch is krijg je als lezer het gevoel dat je door Dex en zijn vriend Rob aan de hand meegenomen wordt door dit verhaal. Boordevol humor, vlotte plottwists en onverwachte en spannende situaties. Met de almanak als ultiem naslagwerk en back-up leer je snel en word je steeds zekerder van jezelf.
De plot zagen we niet aan komen maar was net als in de vorige twee delen een tevreden stellend einde van een bloedstollend als in een achtbaan ritje avontuur.
Wij kijken uit naar een vervolg.
Uitgeverij Condor hartelijk dank dat wij dit boek mochten lezen en recenseren.

Meer recensies van Boekenpearls76