Recensie van:
Auteur :
Rianne Meijburg
Rianne Meijburg is psychiater en woont samen met haar gezin in het midden van het land. Een kleine twee jaar geleden is ze gestart met schrijven als hobby. Met vallen en opstaan begon haar zoektocht naar haar eigen schrijfstem. Toen ze hoorde over de Lentekriebels schrijfwedstrijd werd ze enthousiast en durfde ze het aan haar werk aan anderen te laten lezen.
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar E-book ontvangen van De verhalenfabriek in ruil voor mijn recensie.
Uitgeverij:
De verhalenfabriek
Genre:
Spannende novelle
Cover en flaptekst:
Een schemerblauwe achtergrond, de contouren van bomen. Op de voorgrond een vrouwelijke jogger.
Een intrigerende cover.
Een macabere flaptekst die tot lezen uitnodigt.
Quote:
Hoofdstuk 1:
Tussen het neutrale lichte hout door keek de vorst vanuit zijn hoge positie op de zaal neer. Het ophalen van een neus doorbrak de stilte. De zwaarder wordende lucht drukte op de schouders van de aanwezigen. Op de een na achterste rechterbank zat Jacky fier rechtop, zonder de rugleuning aan te raken. Tegen haar gewoonte in had ze haar blonde haar vastgebonden op haar achterhoofd. Hij zat ineengedoken naast zijn advocaat. Jacky loerde naar hem tussen haar lange wimpers door. De rechter met een stijf gekapt kapsel nam het woord.
Jacky voelde de zuurstof uit de ruimte verdwijnen. Het was zover. Ze greep een streng van haar paardenstaart. Tussen haar vingers bewoog ze de licht prikkende uiteinden van haar pasgeknipte haar heen en weer. Haar hart ging als een razende tekeer. De feiten spraken voor zich, er kon niets misgaan. Jacky fronste. Was dat zo? Was er voldoende keihard bewijs? Wat als er een fout was gemaakt en hij werd vrijgesproken? Ze vouwde haar handen en bad tot God, ook al geloofde ze niet in hem.
De rechter schraapte haar keel. Als een goederentrein denderde de spanning door Jacky’s lijf. Met moeite hield ze zichzelf in bedwang.
Het verhaal:
Jacky weet hoe het is om te vechten. Tegen haar verleden. Tegen zichzelf. Na een moeilijke jeugd probeert ze haar leven eindelijk op de rit te krijgen. Nieuwe baan, frisse start. Maar als ze op een avond een rondje hardloopt, is ze getuige van iets vreselijks. Ze grijpt in, maar wat een daad van moed lijkt, is het begin van iets veel duisters.
Want onrecht aanpakken klinkt goed… tot het zich tegen je keert.
Mijn leesbeleving:
Dit verhaal greep me gelijk naar de keel.
Jacky een vrouw die veel meegemaakt heeft in het leven waardoor ik respect had voor het feit dat ze nog rechtop stond. Hartverscheurend dat ze opnieuw terecht kwam in een giftige relatie met een man die ongelooflijk domineerde. Die er alles aan deed om zelf aan zijn grieven te komen ten koste van Jacky. Gelukkig dat Jacky haar mannetje stevig stond. Diep respect voor haar.
Onderwerpen als loverboys, me-too en femicide worden niet vermeden maar juist in de picture gezet. Dat vind ik geloofwaardig gedaan. Ook de schakelingen tussen heden en verleden zijn geloofwaardig en duidelijk gedaan. Zodat je als lezer het gehele plaatje helder krijgt. De momenten dat Jacky in situaties belandde die gevaarlijk en dreigend werden dan voelde je ook daadwerkelijk die kilte, die angst die je de adem benam en de allesoverheersende beklemming. De gedetailleerd van de uitgewerkte personages en de secure en doordringende weerspiegeling van de omgeving van datgene wat Jacky overkomt dragen hier aan bij.
Sommige personages sloot ik gelijk in mijn hart terwijl ik bij anderen gelijk een defensief en kom niet te dicht in mijn aura gevoel kreeg. Wat ook heel knap gedaan is is het strooien van kruimels niet gelijk de clou van het verhaal weggeven. Dat zorgde ervoor dat ik met al mijn zintuigen op scherp door bleef lezen. Dat ik ook echt de afschuw, de woede, de ontgoocheling en het verdriet door mij heen voelde trekken dat er mensen waren die onderdrukking, kwetsend gedrag, geweld en manipulatie normaal vonden. Die niet inzagen wat voor impact zij teweegbrachten.
De schrijfstijl is niet alleen beeldend maar het verhaal is ook zo geschreven dat het voelt alsof je overal live getuige van bent. Je leest niet maar je maakt onderdeel uit van dit verhaal. Als Jacky angst voelde dan voelde ik dat ook net als haar woede, verbazing, alert zijn etc. De wisselingen in tijd zijn ook goed gedaan.
Net als je denkt dat Jacky haar turbulente leven in rustiger vaarwater is gekomen gebeuren er weer heftige dingen. Die zijn zo meeslepend dat je continu geboeid verder leest. De interactie tussen de personages is levensecht. Ze maken allemaal een duidelijke ontwikkeling door. Een verhaal dat zo krachtig is maar tegelijkertijd ook qua bladzijden kort heeft grote indruk op mij gemaakt. De jacht op gerechtigheid en de waarheid dendert als een sneltrein over je heen.
En of de geïnterpreteerde waarheid de juiste is dat zweept de spanning nog meer op. De plot presenteert een twist die mij de adem bijna benam. Met recht op het verkeerde been gezet. Net als je denkt dat alle dreiging weg is blijkt het nog maar net te zijn begonnen.
Ik zou het ontzettend gaaf vinden als er een deel twee en drie met personage Jacky gemaakt wordt. Ik ben zo aan haar gehecht geraakt dat ik me zorgen maak over haar lot.
Een diepe buiging voor Rianne Meijburg. Zij is zo uitstekend in staat een diepgaand psychologisch verhaal te presenteren dat zij haar beroep van psychiater in het hedendaagse leven eer aan doet.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Gedetailleerd uitgewerkte personages. Je zintuigen worden net als zou je in een achtbaan stappen grondig door elkaar geschud. Nadat je met lezen begonnen bent kun je niet meer stoppen. De schrijfstijl is beeldend en neemt bezit van je observatie en denkvermogen. Totdat de plot komt laat dit verhaal je niet meer los.
Ik lees graag meer van Rianne Meijburg.
Auteur :
Genre:
Spannende novelle
Cover en flaptekst:
Een intrigerende cover.
Een macabere flaptekst die tot lezen uitnodigt.
Quote:
Hoofdstuk 1:
Het verhaal:
Want onrecht aanpakken klinkt goed… tot het zich tegen je keert.
Mijn leesbeleving:
Dit verhaal greep me gelijk naar de keel.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Ik lees graag meer van Rianne Meijburg.