Schitterende sprankelende feelgood roman
Liza van der Peijl maakte in oktober 2023 haar feelgood debuut met Van poepluiers tot Pavarotti. Vorig jaar won ze de schrijfwedstrijd van Sebes & Bisseling en tekende een contract bij uitgeverij Oceaan (imprint van Park Uitgevers) voor Amore in Amalfi. Inmiddels is het zover en mocht ze begin juni, tijdens de feestelijke boekpresentatie, haar eerste eigen paperback eindelijk vasthouden. Een bijzonder moment, zo lang naar uitgekeken en nu was het moment daar. Speciaal voor de release organiseren Liza en uitgever een blogtour en vandaag is het mijn beurt om met jullie te delen wat ik ervan vind...
Leuk weetje; Liza heeft zelf in Italië gewoond, en als het aan haar lag verhuisde ze vandaag nog terug naar het land dat haar hart gestolen heeft.
Amore in Amalfi bestaat uit 63 korte hoofdstukken met heel veel vaart, geschreven vanuit hoofdpersonage Sofia. Het verhaal gaat van start met een ontzettend grappige eerste hoofdstuk waarmee ze de lezer direct het verhaal in weet te slepen, wat onveranderd zo blijft het gehele verhaal.
Liza van der Peijl heeft een geheel eigen pure schrijfstijl, waarbij ze een scherpe vlotte pen hanteert, waardoor het verhaal zeer vloeiend op filmische wijze op je netvlies wordt geprojecteerd. Zo mooi gelaagd waardoor het vanaf het papier haast tot leven lijkt te komen en je de Italiaanse lekkernijen en de reuze Amalfitaanse citroenen bijna kunt ruiken. Meeslepend, levendig, liefdevol en hilarisch en zo intrigerend geschreven, waardoor je door blijft lezen.
'Minuten werden uren, de zon nam de kleuren mee naar een ver oord en een mantel van duisternis daalde neer over de stad.'
In Amore in Amalfi maken we kennis met Sofia Labouchère (29).
'Soms moet je nou eenmaal in het diepe springen om de oever te vinden.'
Interior Designer Sofia is al vijf jaar gelukkig samen met haar vriend Tom. Haar moeder Cristina heeft Sofia’s levenspad met precieze voor haar uitgestippeld, het is alleen nog even wachten op die felbegeerde ring. Maar ze heeft er alle vertrouwen in, dat moment laat vast niet lang meer op zich wachten. Tot haar plan plotseling volledig in duigen valt. Toch blijft Cristina hoop houden tot het bittere eind, Tom zal de man van haar dochter Sofia worden.
'Haar leven was nou eenmaal een beetje voorspelbaar. Of nou ja, een beetje. Het was eigenlijk van A tot Z wel uitgestippeld. Kannen-en-kruikenwerk.'
Wanneer Sofia op een avond - nadat ze op het kantoor van haar manager Yannika werd ontboden en ze genadeloos door haar voor het blok werd gezet, met alle bijbehorende emoties - thuiskomt en zich alleen thuis waant, besluit ze zich onder te dompelen in een heerlijk bad met haar favoriete bruisbal voor de broodnodige ontspanning. Op het moment dat het bad vol stroomt en de goddelijke geuren haar tegemoet komen en ze zich terug trekt in de veilige omgeving van haar safespace, wacht haar een onaangename verrassing.
Een oorverdovend gegil doet haar opschrikken en onverwachts staat ze oog in oog met Tom en een onbekende vrouw. Ze hoeft niet te raden naar wat ze daar hebben uitgespookt. Hoe kon hij haar dit aan doen? Nog wel in hun eigen slaapkamer? Sofia vlucht naar haar moeder om na te denken over Tom zijn ontrouw en hoe het nu verder moet? Ineens blijkt haar hele leven een grote onzekerheid te zijn, precies waar ze nou net niet goed mee om kan gaan. Het aanbod van Yannika eerder op de dag klikt opeens niet meer zo afschuwelijk als dat in eerste instantie deed. Ze neemt de werkopdracht - die haar op het lijf geschreven is - aan en reist af naar het Zuid-Italiaanse Amalfi om zo de belangrijke nieuwe klant binnen te halen.
Een uitgelezen kans om ook haar Italiaanse roots te ontdekken, zo kan ze het nuttige met het aangename verenigen. Silvia, de overleden oma van Sofia groeide op in Amalfi, vorig jaar hebben Sofia en haar zus Alice de citroenboomgaard van hun oma geërfd. Sofia deelt haar liefde voor citroenzeepjes met haar oma, er stond altijd een schaaltje met citroenen op tafel bij oma vroeger thuis. Verder is er weinig bekend over haar oma’s verleden in Amalfi, aangezien ze daar liever niet over sprak.
'Ik ben een man van daden, met woorden ben ik niet zo goed. Nooit geweest ook.'
Tijdens haar verblijf in Italië logeert ze in de kleine bed en breakfast van gastvrouw Francesca, waar ze geniet van haar Italiaanse gastvrijheid. Al is de Italiaanse hoffelijkheid van haar kleinzoon, Salvatore soms ver te zoeken. Grenzend aan de B&B ligt il Limoneto - de citroenboomgaard van haar oma - waar ze een kijkje mag nemen. Daar ontmoet ze tuinman Giuseppe, die alle jaren met heel veel liefde de Limoneto heeft onderhouden. Hij verteld met passie over het bijzondere citroenenras de Sfusati Amalfitani dat groeit op het land. De citroenen zijn zijn leven.
'Kun je voor één keer al die technologische snufjes achterwege laten? Ik woon hier al mijn hele leven en ik heb echt geen telefoontje nodig om te weten dat het de komende twee uur prachtig weer blijft. En bovendien windstil.'
Zo ver van huis wordt Sofia voor het eerst in haar leven gedwongen om op eigen benen te staan en uit haar comfortzone te treden, en die vrijheid bevalt haar veel meer dan ze ooit had kunnen denken. Ze wordt spontaan verliefd op Amalfi, een stukje paradijs op aarde, waar de natuur nog puur is en de mensen nog down to earth zijn, waar ze elkaar nog in de ogen durven te kijken en behulpzaam zijn. Het magische zeepwinkeltje onder aan de Duomo trappen steelt haar hart en twee Italiaanse hunks brengen haar hart op hol, de Italiaanse lucht doet gekke dingen met haar.
'Hoe durfde deze man zo’n toon tegen haar aan te slaan? Waarom was hij zo irritant, zo pretentieus? En waarom rook hij zo belachelijk lekker?'
Ontboezemingen uit een verzwegen verleden zetten haar leven op zijn kop en plaatsen haar voor een extreem vervelend dilemma en dwingen haar om een keuze te maken. Als plots het besef bij haar indaalt, waarmee ze alles op het spel kan zetten. Zal Sofia de betovering doorbreken en terugkeren naar haar oude vertrouwde leventje en haar felbegeerde promotie opeisen of volgt ze haar hart, dromen en passie en kiest ze voor een leven in een wereld die lichtjaren bij haar vroegere zelf vandaan ligt?
'Er wordt altijd wel iemand teleurgesteld. Maar als je nooit kiest wat je zelf wil, ben jij degene die wordt teleurgesteld.'
Wat begon met een spraakbericht op WhatsApp waarin Liza haar verhaalideeën met me deelde, resulteerde uiteindelijk in het prachtige verhaal Amore in Amalfi. Ik mocht het lang geleden al lezen als Liza's proeflezer, en nu mag de rest van de wereld kennismaken met Liza haar schrijftalent. Want echt hoe zij verhalen tot leven laat komen. Jullie hebben er geen idee van, maar hoe snel Liza een manuscript op papier weet te zetten is echt uniek! Iedere keer verbaas ik me er weer over hoe ze het voor elkaar krijgt om in zo’n snel tempo, met zoveel gemak en snelheid, een hele andere wereld te creëren en een heel verhaal te schrijven. Waar ze het vandaan haalt? Geen idee, of nouja natuurlijk wel inspiratie is overal. Ze schrijft zo mooi, echt een avontuur op zich en ieder verhaal is weer anders, en alles is mooi.
Amore in Amalfi, dit verhaal greep mij vanaf het eerste geluidsfragment en het resultaat is zo mooi geworden. Alsof de wereld van Sofia en Amalfi echt tot leven zijn gekomen. Ik las het verhaal meerdere keren en recent het eindresultaat, ook luisterde ik het audiobook, wat echt een extra dimensie aan het verhaal gaf - lezen én luisteren, magisch. Een verhaal wat ik een warm hart toedraag en niet alleen het boek, ook Liza zelf is een dierbare vriendin geworden. Het is inmiddels geen geheim meer dat ik gek ben op de boeken van Liza en dat ik dankbaar ben voor onze mooie vriendschap. Ik vind het dan ook een grote eer dat Liza mij keer op keer vanaf het prille begin weer meeneemt in haar nieuwe ideeën, met zoveel enthousiasme. Wat begint als iets kleins, wordt uiteindelijk al heel snel iets prachtig moois. Hoofdstuk voor hoofdstuk stuurde ze me toe en ze betrok me overal bij, heel bijzonder. Het was dan ook heel speciaal om op 5 juni bij de feestelijke boekpresentatie van Amore in Amalfi, in het mooie Corazon Park in Amersfoort, aanwezig te mogen zijn. Een trotse Liza met het eindresultaat in haar handen. Lieve Liza, ik ben trots op jou en op Amalfi.
Niet alleen Sofia spreekt vloeiend Italiaans, Liza zelf doet dat ook en dat is goed te merken, aan de Italiaanse woorden door het verhaal heen. Dat ze zich als een vis in de Italiaanse wateren voelt en de adembenemende betoverende omgeving met zijn pure schoonheid op haar duimpje kent, resulteert in een fantastische sfeerbeleving van het verhaal met prachtige beschrijvingen van het idyllische Zuid Italiaanse Amalfi met al haar geheimen en bijzondere dorpsbewoners in een heel bijzondere setting, de Limoneto, waarbij je de grote zoete citroenen bijna kan ruiken. Droom heerlijk weg in het zonnige Italië.
Liza verstaat de kunst van een schitterend verhaal te kunnen schrijven, de manier waarop zij zo mooi gelaagd een verhaal tot leven laat komen op papier is bewonderingswaardig. Zo meeslepend en liefdevol met avontuurlijke, bijzondere en goed uitgewerkte verhaallijnen in de unieke setting van de citroenboomgaard in Amalfi met een hoop humor maar ook een serieuze ondertoon. Met een verrassende wending en een emotionele twist. Waarbij Liza het verhaal afrond met een grappige liefdevolle epiloog.
Amore in Amalfi is mooi in balans dankzij de ideale mix van sfeerbeleving, avontuur, romantiek, humor, geheimen en heel veel diepgang, het heeft voor elk wat wils. Grappige dialogen. Echt op en top genieten.
Hartverscheurend zielig maar ook ontzettend hilarisch, je ziet het zo voor je, treinen die niet rijden, slechte internetverbinding en om Francesca heb ik zo hard moeten lachen. Levensechte sprankelende personages met een mooie persoonlijke groei. Workaholic Sofia, een naïeve dromer, die tegen de wil van haar ouders Interior Design ging studeren in plaats van architectuur, waardoor ze niet binnen het familiebedrijf kon komen werken. Werk en een gebroken hart brengen haar naar het mooiste plekje op aarde, waar Sofia de nieuwe versie van zichzelf wordt in haar nieuwe leven. Haar dominante moeder, Cristina, die leeft volgens de vaste patronen van haar apps en het maar wat normaal vindt dat je dingen vergeeft en vergeet. Haar zusje Alice. Haar vriend, vreemdganger Tom. Luistervinkje Francesca, de opdringerige maar lieve B & B eigenaresse met een hart van goud en haar vurige liefde voor haar land. Lieve Giuseppe, een trotse Italiaan, met zijn verweerde huid en diepe rimpels, verknocht aan zijn land en verwonderd over hoe het leven in niets meer hetzelfde is als vroeger. Grumpy citroenboer, knorrepot Salvatore, een norse man met zeegroene ogen en zijn donkere stem. Ongemanierd en bloedirritant, een schaamteloze hork op zijn tijd met zijn Salvatorische botheid en toch weet hij iets in haar los te maken waardoor ze zich veilig bij hem voelt. Knappe barman Antonio Preda van de Pasticceria, een charmante man, die haar wegwijs maakt in het dorp. Twee mannen van uitersten, lange gladde zachte vingers versus door arbeid getekende handen vol eelt. Ik had echt een voorkeur en hoopte de hele tijd dat Sofia voor Salvatore zou kiezen, toch weet Liza je tot het einde toe in spanning te houden wie het gaat worden? Over misverstanden, twijfels en keuzes maken, op eigen benen leren staan en jezelf terug vinden, vervlogen tijden, geheimen en ontboezemingen en genieten van het leven. Vol belevenissen en heerlijke Italiaanse lekkernijen (zie het recept in het verhaal). Een indrukwekkend verhaal, zo puur en sprankelend. Zoet en vurig, over vrijheid, verlangens en geborgenheid.
Pak een glas koude drank en nestel je op een lekker plekje met het ideale boek tijdens deze warme dagen en reis met Sofia mee naar Amalfi en waan je in de Italiaanse sferen en de heerlijke geuren van de citroenboomgaard. Heel veel leesplezier.
Met Amore in Amalfi heeft Liza van der Peijl een schitterende feelgood roman neergezet. Haar papieren debuut, waar ze trots op mag zijn. Wat smaakt naar nog veel meer mooie reizen over de hele wereld. Liza is een veelzijdig schrijftalent dat niet alleen signeert als een pro maar ook schrijft als een pro. De manier waarop Liza heel mooi gelaagd een verhaal tot leven laat komen op papier is bewonderingswaardig en knap. Met meeslepende, liefdevolle avontuurlijke goed uitgewerkte verhaallijnen in een unieke setting. Met levensechte sprankelende personages met een mooie persoonlijke groei.
Zo mooi in balans dankzij de ideale mix van sfeerbeleving, avontuur, romantiek, humor, geheimen, een serieuze ondertoon en heel veel diepgang. Op en top genieten. Over misverstanden, twijfels en keuzes maken, op eigen benen leren staan, jezelf terug vinden, vervlogen tijden, geheimen en ontboezemingen en genieten van het leven. Vol belevenissen en heerlijke Italiaanse lekkernijen. Een indrukwekkend verhaal, zo puur en sprankelend. Zoet en vurig, over vrijheid, verlangens en geborgenheid. In haar volgende verhaal neemt Liza ons mee naar Valencia, en ik kan vast verklappen dat dit ook weer een prachtig verhaal zal gaan worden.
'Amore in Amalfi, schitterende sprankelende feelgood roman, haar papieren debuut waar ze trots op mag zijn. Zo mooi in balans dankzij de ideale mix van sfeerbeleving, avontuur, romantiek, humor, geheimen, een serieuze ondertoon en heel veel diepgang. Dompel je onder in de Italiaanse sferen en heerlijke geuren van de citroenboomgaard en geniet. Mustread!'
In Amore in Amalfi maken we kennis met Sofia Labouchère (29).
'Soms moet je nou eenmaal in het diepe springen om de oever te vinden.'
'Ik ben een man van daden, met woorden ben ik niet zo goed. Nooit geweest ook.'