Geniale thriller. Boeiend, spannend en gewaagd

Boekverslaafde 07 augustus 2025
Vorig jaar maakte Thysia Huisman haar thrillerdebuut met Sensation Island bij Xander Uitgevers. Inmiddels is het tweede deel van haar Achter de schermen serie een feit; Schaduwdorp. Met veel plezier las ik Sensation Island en was dan ook razend benieuwd naar Schaduwdorp. Lees met me mee wat ik ervan vind...

Leuk weetje; Thysia is zelf al jaren werkzaam achter de schermen van de televisiewereld, waardoor zij zich uitstekend weet in te leven in haar serie. Ook dit verhaal heeft weer een eigen playlist op Spotify.

Schaduwdorp is het tweede deel van de Achter de schermen serie en bestaat uit 75 hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonage Charlie. Daarnaast zijn er korte hoofdstukken in dikgedrukte tekst vanuit een nog onbekend personage. Het verhaal gaat van start met spannende beklemmende proloog waarin het naargeestige sfeertje al broeiend aanwezig is en de weeïge geur van de vis je haast tegemoet komt. Waardoor je direct het verhaal ingetrokken wordt en snel verder wilt lezen.

Thysia Huisman heeft een moderne schrijfstijl - die je waardeert of niet - en ik vind hem geweldig. Zo filmisch dat het lijkt alsof je het verhaal kijkt in plaats van leest. Ruw en absoluut niet zachtzinnig, ze windt er geen doekjes om en zoekt regelmatig de grenzen op om er vervolgens in volle vaart overheen te denderen. Sfeervolle beschrijvingen, waardoor je je op Urk waant, duistere spanning en sarcastische humor zorgen voor een boeiend verhaal waarmee je eenmaal begonnen, niet meer kunt stoppen met lezen.

'Iets verderop staat de spierwitte vuurtoren van bijna twintig meter als een lichtgevend baken in een storm.'

In Schaduwdorp maken we kennis met Charlie.

'Net als jij kan ik ook best overtuigend zijn. Als kind kon ik al zand verkopen aan woestijnbewoners.'

Charlie is redacteur bij productiemaatschappij All Acess in een buitenwijk van Amsterdam. Waar zij achter de schermen werkzaam is bij het kijkcijferkanon van tv-zender RTL; Crime TV in de gevangenis, gepresenteerd door de legendarische Marcus Leeflang. Een meestermanipulator pur sang die iedereen voor zich weet te strikken en ze stuk voor stuk aan het praten krijgt. Daarna komt de spijt en krijgt zij de klachtenregen van ontevreden deelnemers over zich heen gestort, wat ze vervolgens moet zien om te lossen. Hoe? Dat maakt niet uit, zolang de gevangenen zich maar niet terug trekken en de aflevering gered wordt.

'Zijn interviewskills in combinatie met de vasthoudendheid van een bullterriër zorgen ervoor dat hij bij iedereen de onderste steen boven krijgt.'

Wanneer Marcus per toeval ontdekt dat Charlie geboren en getogen is op Urk heeft hij zijn zinnen op haar gezet en laat haar niet meer los. Charlie is de commotie wel gewend, dat effect heeft Urk nu eenmaal op mensen. Maar Marcus is een volhouder en krijgt altijd zijn zin - het woordje nee komt niet in zijn woordenboek voor - en geeft niet op. Het perfecte idee dient zich aan - de zender wil dit seizoen dichterbij huis filmen - en hij ziet het al helemaal voor zich; een nieuw seizoen Crime TV op Urk. Charlie is de aangewezen persoon met haar kennis en connecties. Zij kent hier iedere straathoek, ieder huis en iedere klinker. Precies wat het programma nodig heeft.

Een unieke kans dient zich aan voor Charlie - Marcus doet haar aan aanbod wat ze niet kan weigeren - ze mag de redactie van het programma doen, waarin ze de volledige zeggenschap heeft over de inhoud en zelfs met de regie in het vooruitzicht. Dit is haar op het lijf geschreven - hier heeft ze altijd al van gedroomd - eindelijk kan ze zichzelf bewijzen. Er kleeft alleen een groot nadeel aan - om dit alles te realiseren zal ze terug moeten naar haar geboortedorp Urk - het dorp wat ze tien jaar geleden voorgoed achter zich heeft gelaten en waar niemand op haar zit te wachten.

'Het echte Urk... Ik denk dat je dat niet wil.'

Urk - het voormalige eiland aan de rand van het IJsselmeer - wie kent het gelovige vissersdorp niet? Er gaan de wildste verhalen de ronde over het beroemde Urk en werkelijk iedereen heeft er een mening over. De gesloten gemeenschap waar alle mannen visser zijn, terwijl de vrouwen hun grote gezinnen draaiende houden, daar waar de kerk een belangrijk onderdeel is van het leven en de jeugd van god los is. Marcus, Charlie en het team van All Acess duiken onder in de duistere wereld van het dorpsleven - om zo de donkere verborgen kanten van Urk te belichten - voor de onthullende rapportage serie; het Sodom en Gomorra van ons land.

'Hoe meer ze te weten komt, hoe meer ze hopeloos vast komt te zitten in drijfzand. En bij iedere beweging wordt ze er verder ingetrokken.'

Al snel blijkt dat de beruchte woede-uitbarstingen van Marcus nog maar haar minste probleem zijn - haar komst is als een lopend vuurtje door het dorp gegaan en de minzame blikken achtervolgen haar overal - waar is ze aan begonnen? De dorpelingen kunnen haar bloed wel drinken. Hoe meer ze aan de oppervlakte krabt, hoe meer blijkt dat er achter het dunne laagje vernis iets heel donkers en lelijks zit. De confronterende rauwe waarheid - zo verdorven en in en in slecht - brengt haar eigen leven in gevaar. Sommige figuren deinzen nergens voor terug en schuwen geen geweld.

'Iedereen is te koop. Je moet alleen weten voor hoeveel.'

Wordt Charlie hoofdpersoon van haar eigen tv-programma? Of zet ze dit keer definitief een streep door haar oude leven?

'Urk zit in je bloed.
Het is nooit te laat om terug te keren.'

Urk, wie kent het niet? Het spraakmakende pittoreske oude dorp met de schilderachtige huisjes en rode puntdaken en hun traditionele rolverdeling. Waar alle mannen visserman zijn en de hele week van huis zijn en moeder de vrouw thuis voor de kroost en het huishouden zorgt. Met de kotter op zee om op vrijdag de vangst aan wal te brengen en terug naar huis te keren. In Coronatijd stond het dorp meermaals op negatieve wijze in de spotlights. De serie zette Urk op de kaart. Thysia koos ervoor om Urk de hoofdrol van haar thriller te laten vertolken. Het maakte mij in elk geval direct nieuwsgierig.

De manier waarop Thysia Schaduwdorp heeft neergezet is echt geniaal! Boeiend, spannend en gewaagd. Al zal niet iedereen daar zo over denken, maar dat hoeft ook niet. Hoe ze de vloer aanveegt met de Christelijke fatsoensrakkers, de manier waarop Huisman de grenzen opzoekt en daar overheen dendert op een alles behalve zachtzinnige manier is stoer, waanzinnig en taboedoorbrekend. Hierbij weet ze op meesterlijke wijze uiterst gevoelige onderwerpen aan te snijden en deze uitstekend door het verhaal heen te verweven.

Goed uitgewerkte meeslepende duistere verhaallijnen, sfeervol en tegelijkertijd heel duister. Waarbij ze het naargeestige sfeertje van de verstikkende gemeenschap met hun bekrompenheid en de beklemmende dorpsgrenzen voelbaar heeft weten situeren. Naargeestig, huiveringwekkend en spannend. Met heerlijke sarcastische humor.
Het is Thysia gelukt om het personage uit de dikgedrukte hoofdstukken lang geheim te houden.

Karakteristieke hilarische personages, sommige herkenbaar als komische verbastering van bekende Urkers. Eigengereide Charlie - het buitenbeetje van Urk, daar waar ze zich nooit thuis heeft gevoeld - verliet het verstikkende dorp tien jaar geleden en geniet van de anonimiteit die Amsterdam haar biedt - leven zonder continu in de gaten gehouden te worden - ze heeft niks met het geloof en met haar vader - een Urker in hart en nieren - heeft ze geen goede band, ze heeft hem in geen jaren meer gezien en mist het achterlijke dorp nog geen minuut van de dag. Populaire veelgevraagde presentator en drukbezette producent Marcus Leeflang - een eigenheimer met sterallures en gebruiksaanwijzingen - vasthoudend en doelgericht, berucht om zijn tirades. Oudgedienden Eva en Puck. Charlie en Eva zijn partners in crime. Samen met vaste cameraman Joel, die bestand is tegen de grillen van Marcus. Haar beste vriend sinds de lagere school Ton - eigenaar van Ton Kapsalon en in tegenstelling tot de rest geen visserman - hij is de enige reden waarom ze jaarlijks terugkeert naar Urk. Volkszanger Simon Visser - het grootste export product van Urk naast de vis. De beruchtste tweeling van Urk - twee ongeleide projectielen, broertjes Dirk en Jelle Snoek - de gangmakers van het dorp. Jacob Post - eigenaar van de Urker Vis Company en buurvrouw Joke, de krant van Urk. Oom Klaas en tante Corine en haar neefje en puber nichtje die haar ouders tot waanzin drijft. Waar ze de kost - warme maaltijd tussen de middag - en de bol - brood maaltijd in de avond - eten.

Na een spannende beklemmende start met een voelbare broeierige naargeestige sfeer bouwt Thysia het verhaal op om vervolgens via een aantal twists in een stroomversnelling toe te werken naar een spannende finale waarin uiteindelijk alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Geloof, hoop coke en liefde in het vissersdorp, met een mengeling van intriges, schone schijn, leugens en haat. Vol bemoeienissen, hypocrisie, bekrompenheid, wrok, walging en venijn.

Met Schaduwdorp heeft Thysia Huisman geniale thriller neergezet. Boeiend, spannend en gewaagd. Een geweldig tweede deel van de Achter de schermen serie. Waarin het spraakmakende pittoreske oude vissersdorp Urk, de hoofdrol vertolkt. Met goed uitgewerkte meeslepende duistere verhaallijnen, sfeervol en duister tegelijk. Naargeestig, huiveringwekkend en spannend. Met karakteristieke hilarische personages. Waarbij ze de grenzen opzoekt en er keihard overheen dendert op een niet zachtzinnige manier. Stoer, waanzinnig en taboedoorbrekend. Vol beklemmende spanning naar een spannende finale waarin uiteindelijk na een aantal twists alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Geloof, hoop coke en liefde in het vissersdorp, met een mengeling van intriges, schone schijn, leugens en haat. Vol bemoeienissen, hypocrisie, bekrompenheid, wrok, walging en venijn. Ik kijk uit naar het volgende deel van de Achter de schermen serie en ben benieuwd waar Thysia ons dan mee naartoe zal nemen?

'Schaduwdorp, geniale thriller. Boeiend, spannend en gewaagd. Geweldig tweede deel van de Achter de schermen serie. Stoer, waanzinnig en taboedoorbrekend. Geloof, hoop coke en liefde in het vissersdorp Urk. Wordt Charlie hoofdpersoon van haar eigen serie of zet ze dit keer een definitieve streep door haar oude leven? Aanrader!'

★★★★1/2

Meer recensies van Boekverslaafde