Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Voor de liefhebbers van romans met een psychologische insteek.

Booksanddreamz 03 december 2023
Willow Hale laat haar oude leven van de ene dag op de andere achter zich. Ze verhuist naar een eiland voor de Ierse kust, waar ze een afgelegen cottage huurt. Ze doet er alles aan om niet op te vallen, want ze is als de dood dat de eilandbewoners zouden ontdekken wie ze echt is. Ze verbergt haar geheim angstvallig, maar dat blijkt toch niet zo eenvoudig te zijn. En als anderen haar veroordelen over de misdaad die haar ex-man heeft begaan, hoe schuldig is ze dan zelf aan de feiten?


John Boyne is een Ierse auteur en journalist. Zijn roman De jongen in de gestreepte pyjama werd wereldwijd een bestseller. Het boek won verschillende prijzen en werd verfilmd. Zijn boeken worden steeds in meerdere talen uitgebracht.

Wat John Boyne typeert in zijn keuze van personages is dat ze altijd een lelijk kantje hebben. Ze hebben steeds wel iets op hun geweten en dat is hier niet anders. De schuldvraag stelt zich en de lezer moet hier een keuze maken om al dan niet te sympathiseren met het hoofdpersonage.
In Water wordt een vrouwelijk hoofdpersonage - Willow Hale - neergezet die is weggevlucht van haar verleden en daarbij alles en iedereen heeft achtergelaten. Waarom dat zo is, kom je met mondjesmaat te weten. Je leert Willow kennen wanneer ze toekomt op het eiland waar ze lange tijd zal verblijven. Ze leeft enigszins geïsoleerd en zoekt matig contact met de eilandbewoners. Die eenzaamheid is een bewuste keuze. Ze gaat op zoek naar zichzelf en naar antwoorden op vragen die haar verleden domineren. Hoe is alles zover kunnen komen en had ze dit moeten zien aankomen?
Door mijmeringen, monologen, terugblikken naar het verleden en gesprekken met eilandbewoners ontdekt de lezer wat er allemaal speelt en wie Willow precies is.
John Boyne geeft hier en daar een hint om de nieuwsgierigheid op te wekken, maar ook om de lezer te verwittigen voor de heftige thema’s die doorheen het verhaal de revue passeren. De tijdssprongen worden heel soepel in het verhaal verwerkt waardoor het steeds goed te volgen is.

Met zijn 15 hoofdstukken is dit een dun boek, maar toch komt er heel veel aan bod: een volwaardig verhaal met een goed uitgewerkt personage dat je qua karakter, uiterlijk, doelstellingen en ook waarden en normen leert kennen. Ook de omgeving is goed gekozen: de hevige stormen die op het eiland woeden staan symbool voor de innerlijke strijd van Willow en de keuzes die ze moet maken.

Water is het eerste deel van de elementenreeks van John Boyne. Het einde van het verhaal zou weleens kunnen aangeven over welk personage het volgende boek zal gaan, maar of dit zo is, is nog even afwachten tot het tweede deel dat in 2024 wordt uitgebracht.
Ik raad dit verhaal aan liefhebbers van romans met een psychologische insteek aan.

Bedankt uitgeverij Lannoo voor dit recensieboek.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Booksanddreamz