Vijf maal spanning - vijf maal anders
Alleen in het donker - Uitgeverij Books & Butterflies
Vijf maal spanning - Vijf maal anders
Books & Butterflies heeft opnieuw een verhalenbundel uitgegeven. Deze keer geen romans of feelgood. Bereid je maar voor op een verzameling van vijf verhalen vol spanning.
Je kan spreken over de categorie thriller.
Er werkten vijf verschillende auteurs aan mee.
Het eerste verhaal is “De blokhut” van Annette Akkerman.
Bart en Femke gaan op trektocht door Zweden. Ze kennen elkaar nog niet zo lang, maar Bart kon Femke overhalen door in te spelen op haar romantische gevoelens. Het zou de ideale gelegenheid zijn om elkaar beter te leren kennen.
Als ze bij de blokhut zijn aangekomen, zijn ze echt in de “middle of nowhere”.
Femke hoort een geluid. Wat is dat? Ze vindt het helemaal niet leuk meer.
Spannend verhaal dat je achteraf doet opkijken bij elk krakend geluid in huis.
Jolien De Pauw neemt het tweede verhaal voor haar rekening met als titel: “Het Krot”
Lisa en enkele oude klasgenoten komen volgens een jaarlijkse traditie samen bij een vervallen “krot”. Het is de gewoonte dat er enkele jongeren binnen breken en er een voorwerp achter laten zoals een zakdoek, een kous … De volgende moet dit dan terug gaan halen en opnieuw iets achter laten. Lisa heeft hier nog nooit aan meegedaan. Haar moeder vond dit te gevaarlijk en ze moest beloven nooit binnen te gaan.
Vandaag heeft ze zich laten overhalen om op haar beurt iets op te halen in het spookhuis. Van zodra ze het huis binnenstapt, heeft ze al spijt van haar beslissing. Haar hart bonst in haar keel.
Durft ze het aan om naar boven te gaan?
Verhaal drie werd geschreven door Sarina De Wolf en heeft als titel “Zoete Wraak”.
Kathy gaat met haar ouders, broer en vriend naar een B&B op vakantie.
Achteraan in de tuin zien Kathy en haar broer Ryan een vervallen tuinhuisje staan. Ze vragen zich allebei hardop af wat daar zou zijn. Hun ouders vinden dat ze te nieuwsgierig zijn en verbieden hen om er naartoe te gaan. Het maakt geen deel uit van de B&B.
Voor het slapen gaan vindt Kathy een briefje met de boodschap “23uur in het tuinhuis”.
Eerst denkt ze dat het briefje van haar vriend komt, maar als hij ligt te slapen, denkt ze dat het een grap is van haar broer. Dat hij haar probeert bang te maken. Dus is ze vastbesloten er naartoe te gaan.
Wie zal ze er ontmoeten?
Verhaal vier is van auteur Guido Eekhaut - “De glimlachende dode”
Dit verhaal gaat over een vader en een zoon.
De vader kan de doden voor een korte tijd terug tot leven wekken. Hij wil niet dat zijn zoon teveel bij zijn beroep betrokken wordt, vermits hij hier in de toekomst niet mee zal verder gaan.
Het doel hiervan is vooral om de familieleden nog de kans te geven om een laatste gesprek te voeren. Of eventueel aan de politie om als getuige zaken door te geven.
Liefst geen criminele feiten zoals moord.
Op een dag worden een jonge vrouw binnen gebracht. De zoon mag nu absoluut de werkkamer niet betreden. Zijn vader gedraagt zich plots helemaal anders. De zoon is zo nieuwsgierig geworden dat hij besluit ‘s nachts toch een kijkje te gaan nemen.
Is deze dame echt dood en wil ze wel tot leven gewekt worden?
Als laatste verhaal vind je “De rode roos” van Kate Reen.
Melissa en Lucas hebben een affaire op het werk. Op een dag staat er een rode roos op het bureau van Melissa met een kaartje “vanavond, bij mij x L”.
Melissa hoopt dat hij beslist heeft om eindelijk voor haar te kiezen.
Ze haast zich naar hun appartement om te kijken wat Lucas van plan is.
Ze opent de deur. Complete duisternis.
Ze roept zachtjes zijn naam “Lucas”.
Alles blijft stil.
Bij het lezen van deze vijf verschillende verhalen voelde ik vijf maal verschillende spanning, ik bedoel hiermee, steeds op een andere manier. Iedere auteur geeft een aparte invulling aan het woord, wat uiteraard heel leuk is om te lezen. Veel variatie.
Doordat het korte verhalen zijn of novelles is het niet mogelijk uitgebreid in te gaan op de verschillende personages en op de omgeving enz. Maar toch slagen ze er allemaal in om de lezer geboeid te houden en voldoende spanning op te bouwen wat sowieso leidt tot een onverwacht einde.
Een einde waar je als lezer mee naar kan zoeken tijdens het verhaal en je toch nog kan verrast worden.
Het hoeft niet altijd een dik boek te zijn om te kunnen genieten van een verhaal. Korte verhalen zijn ook prima als tussendoor.
Bedankt aan alle auteurs en uitgeverij Books & Butterflies voor dit recensie exemplaar.