Smartphones en social media
Elliot Hyland schreef een novelle met als titel “Vind ik niet leuk”.
Hoofdpersoon is Laura, een meisje dat reeds influencer is op sociale media. Ze zit met haar vriendinnen op de middelbare school en hebben nog geen zorgen.
Op een dag krijgt Laura in plaats van complimentjes een gemene reactie op haar gsm. Alle overige likes en positieve reacties verdwijnen als sneeuw voor de zon. Alles wat Laura nog ziet is dat ene negatieve bericht.
Haar vriendin Tess reageert heel vlot en neemt de telefoon over van haar vriendin en post een antwoord. Dan is het hek helemaal van de dam en gaat het van kwaad naar erger. Er komen meer en meer haatberichten binnen. Laura blokkeert deze mensen en hoopt dat dit een einde maakt aan deze slechte commentaren. Maar is dit de oplossing?
Elliot Hyland heeft deze e-novelle geschreven om het onderwerp social media bespreekbaar te maken. Onder de jongeren wordt er al veel gepest. Maar online pesten komt ontzettend veel voor. De smartphones zijn niet meer weg te denken in het leven van de jeugd en in onze maatschappij. En niet iedereen kan hiermee omgaan. Je kan mensen heel erg kwetsen via deze weg zonder je bekend te maken.
Het goede nieuws is dat via social media de wereld bij wijze van spreken aan je voeten ligt. Je kan er zoveel mensen mee bereiken en opzoekingen doen wat vroeger niet kon.
Deze auteur waarschuwt voor de gevaren en dit op een begrijpelijke manier voor de jeugd.
Ze heeft een vlotte schrijfstijl en geeft de nodige emoties weer door deze op een speciale manier te beschrijven. Ik ga niet verklappen hoe, dat moeten jullie zelf maar ontdekken tijdens het lezen. Het is een leuke manier om het te visualiseren.
Op het einde van het boek kan je nog enkele richtlijnen vinden om deze materie te bespreken in groep, in school of thuis.
Dit alles doet mij besluiten dat dit verhaal zeker aan te raden is aan het jongere publiek die vooral gebruik maken van smartphones, social media of denken ermee te beginnen. Bespreek het zeker met je ouders.
Voor mij is deze novelle zeker 4* waard
Bedankt Books & Butterflies voor het recensie exemplaar