Vergelding

De vader van Alex Nievelstijn wordt dood aangetroffen op zijn kasteel. Er is ingebroken en er zijn kostbare iconen gestolen. Is een hartstilstand de oorzaak van zijn dood? Of is er iets anders aan de hand? Sinds Alex terug is in Limburg, krijgt hij geen moment rust.

Alex heeft even de tijd nodig om alles op een rijtje te zetten en aan een nieuwe cold case te beginnen. Het gaat om de moord, die in 1974 gepleegd werd, op de moeder-overste van een meisjesinternaat. Destijds is er iemand voor veroordeeld, echter diegene heeft altijd ontkend én zich, in datzelfde jaar in de gevangenis, van het leven beroofd. Maar was hij wel echt de dader? Nu, jaren later, opent het cold case-team, onder leiding van Alex Nievelstijn, deze cold case, in de hoop de echte dader achter de tralies te krijgen. Want dat deze nog leeft zijn ze zeker van. Aangezien ze signalen krijgen dat de moordenaar, nu vijftig jaar later, de vergelding compleet wil maken door nog één persoon te doden.

Voor Alex en zijn team start een race tegen de klok.

Het eerste deel in deze serie was voor mij persoonlijk een van de beste thrillers die ik in 2025 gelezen had. Ik vond dit zo'n geweldig boek dat ik niet kon wachten om te beginnen in 'Vergelding'.

Aangezien wij zelf in Zuid-Limburg wonen was er wederom veel herkenning te vinden. Zoals de rit die Petra, samen met haar moeder maakte, vanuit boven de rivieren, naar het meisjesinternaat, en die ze stiekem het 's nachts maakte vanuit het meisjesinternaat naar het centrum van Heerlen. Daardoor vond ik dit een ontzettend boeiende verhaallijn.

Helaas merkte ik dat ik de verhaallijn rondom Alex, en de dood van zijn vader, minder interessant vond. Deze vond ik erg langdradig en ik had vaak zoiets van 'gaat er nog iets gebeuren'. In deze verhaallijn merkte ik dat ik me steeds meer begon te irriteren aan het opsommen en benoemen van dingen die, voor mijn gevoel, niet veel toevoegden aan het verhaal. Jammer.

Ik weet dat Michael Berg dit drieluik in een keer heeft geschreven en het daarna opgedeeld heeft. Misschien is dit ook het probleem voor mij, want op een of andere manier mis ik iets.

Waar het eerste deel 'Terugkeer' stopt, gaat dit tweede deel 'Vergelding' verder. Dit is jammer, want op deze manier, als je de boeken niet meteen achter elkaar leest, valt het verhaal een beetje uit de lucht en is het geen "compleet" verhaal.

Ik had erge hoge verwachtingen van dit verhaal, aangezien ik het eerste deel zo enorm goed vond. Echter denk ik, ldat ik het derde en laatste deel aan mij voorbij laat gaan. Want ik was eigenlijk een beetje blij toen ik 'Vergelding' uit had.

Dit boek ontvingen wij van Ambo Anthos. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Bryan van De Koukleumpjes