Een geweldige afsluiter van de serie

Caroleest 24 februari 2026
Niet wie je denkt is het derde en laatste deel in de serie Het Pact. Nadat ik de eerste twee delen had gelezen, was ik heel benieuwd naar dit laatste deel, het verhaal van Winnie. Dus toen Yvonne vroeg of ik klaar was om het derde deel ook te lezen, was ik blij verrast en hoefde ik niet na te denken om volmondig ja te zeggen.

Winnie heeft een groot geheim, wat steeds als een zwaardere last op haar schouders rust. Ze heeft altijd hard gewerkt om ervoor te zorgen waar ze nu staat. Maar er is echter één probleem, ze is niet helemaal eerlijk geweest. Ze doet al jarenlang of ze iemand anders is, en dit eist zijn tol. Zo erg dat ze bijna niet meer weet wie ze nu echt is. Tijd voor een levens veranderende actie dus! Winnie verhuist naar Breda om een nieuw leven op te bouwen, en om uit te zoeken wie Winnie nu echt is. En dat doet ze door een offline café te beginnen. Hoe perfect is het om een offline café te beginnen om je online verleden voorgoed achter je te laten. Maar al snel blijkt dat het nog niet zo gemakkelijk is als ze denkt.

Winnie is complex, soms tegenstrijdig, maar ook menselijk, wat zorgt voor de herkenbaarheid en het meeleven met haar personage. De groei die ze meemaakt, van iemand die zich verschuilt achter een façade naar iemand die durft te kiezen voor echtheid, is realistisch mooi uitgewerkt. De vriendschap die groeit tussen Winnie en haar buurvrouw Gwen die samen met haar dochtertje Nova woont is hartverwarmend. Ik heb genoten van de vele waanzinnige weetjes van Winnie.

Het verhaal leest heerlijk vlot, de mooie setting en sfeer van Breda en het concept van een offline café geven het verhaal een eigentijdse, originele twist. De mooie balans tussen de zware onderwerpen als zelfacceptatie, schuld en identiteit met luchtige momenten en subtiele humor zorgen ervoor dat het verhaal niet zwaar leest. Wat een geweldige afsluiter van de serie.

Niet wie je denkt is een warme, hoopvolle roman die raakt. Over jezelf durven zijn, zelfs als dat het moeilijkste is wat er bestaat.

Heel erg bedankt Yvonne voor het mooie recensie exemplaar. Wat een geweldige serie heb je geschreven. Ik heb ervan genoten. Een aanrader voor alle feelgood/roman liefhebbers.
Ik geef het 4,5 ster.

Meer recensies van Caroleest