Buitengewoon en toch boeiend
De buitengewoon geslaagde opvoeding van Frida Wolf is de debuutroman van Maria Kager. De titel intrigeerde mij en ik heb het met plezier gelezen, maar raakte soms toch wat in verwarring. Het gaat wat van de hak op de tak. Van anekdotes die heel gedetailleerd zijn naar heel beschouwend, waarbij de auteur overgaat in de 'je' vorm. Stukjes uit Frida's leven passeren de revue en ineens volgt er een lang, feitelijk stuk over vader en zoon Metzelaar, architecten van de Koepel, waarbij er veel informatie komt over hun leven. De meer dan 26 voetnoten daarbij geven misschien wat aan over het dwangmatige van Frida. En dan plots de sprong naar volwassenheid. Het verhaal lijkt te bestaan uit losse elementen uit het leven van Frida, die uiteindelijk toch een geheel vormen. Je kunt het kind wel uit de gevangenis halen, maar hoe haal je de gevangenis uit het kind?, staat er aan het
begin van het verhaal. De opvoeding die ze krijgt van haar vader is bepalend voor hoe ze is, handelt en in het leven staat terwijl ze opgroeit. Aan het eind van het verhaal neemt ze daar een beslissing over.
Al met al een boek wat lastig weg te leggen is. Maria Kager is erin geslaagd om me vast te houden in een intrigerende vertelling.