Hoe vaak kun je buigen voordat je definitief barst? Je moet oppassen als je met kapotte dingen omgaat; soms bezwijken ze en maken op hun beurt weer andere dingen stuk.

Catsnread 09 november 2024
Dit boek heeft me echt omver weten te blazen. Het verhaal heeft zoveel lagen, en het perspectief van elk individu (zelfs dat van een kat) geeft ons informatie, terwijl het tegelijkertijd de grote onthulling voor een later hoofdstuk verborgen weet te houden. De verschillende perspectieven die vaak terugkomen in een boek krijgen hier trouwens ook een volledig andere betekenis, geloof mij maar...

Er heerst een ijzingwekkende, mysterieuze en dissonante sfeer die door de pagina’s heen sijpelt en me steeds weer liet terugkomen voor meer. Dit boek kroop onder mijn huid. Soms voelt het zo rauw, donker en ongemakkelijk. Als ik niet aan het lezen was, dacht ik erover na, piekerend over wat echt was en wat niet, en probeerde ik alles bij elkaar te puzzelen. Ik zat in een voortdurende strijd tussen medeleven met het hoofdpersonage en afgunst. De auteur weet dit zo goed over te brengen. Uiteindelijk kun je het hoofdpersonage alleen maar respecteren en bewonderen, vooral na het lezen van het nawoord aan het eind van het verhaal.

In het begin kan het wat lastig zijn om in het ritme van het verhaal te komen, maar zodra je erin zit, wil je er niet meer uit. De manier waarop dit is geschreven, is echt zó goed en aangrijpend. Ik vond dit boek op geen enkel moment saai. Voor mij was het intrigerend van begin tot eind, waarschijnlijk omdat je het vanuit zoveel verschillende perspectieven kunt bekijken. Soms denk je iets te begrijpen, maar zodra de subjectieve werkelijkheid overgaat in het objectieve, krijg je de kriebels en wil je nog meer onthullen. Het perspectief van de kat vond ik een supercreatieve en interessante toevoeging. Ik vraag me vaak af wat er in het hoofd van mijn katten omgaat, en dit werd op een unieke manier in het verhaal ingebed – precies zoals ik denk dat het eraan toe zou kunnen gaan. Je weet wel, met van die typische eigenwijze, elegante, intelligente en geruststellende eigenschappen, die een kat een kat maken, toch? Ik zal de plotwending hier niet verklappen, maar ik kan je wel zeggen dat je toch even moet bijkomen zodra deze tot je doordringt. Ik werd er helemaal stil van. Dit was zonder twijfel het beste boek dat ik in 2024 heb gelezen, met de nodige aandacht voor een bijzonder thema.

Meer recensies van Catsnread