Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

EEN MISDAADROMAN DIE ZICH NAAR PSYCHOLOGISCHE THRILLER ONTWIKKELT

Cees van Rhienen 07 december 2023
[RECENSIE] Fatale prikkels van Sterre Carron

EEN MISDAADROMAN DIE ZICH NAAR PSYCHOLOGISCHE THRILLER ONTWIKKELT

++ ‘Met de nodige concentratie verplaatste ze haar handen en voeten tot ze het linkerbeen over het hek zwierde en haar evenwicht zocht. Terwijl ze zich langzaam liet zakken, gluurde ze door de spleten tussen de balken’ ++

Oorspronkelijke titel: Fatale prikkels
ISBN: 978 94 647 8906 5
Uitgegeven door: Uitgeverij Phoenix Books
Pagina’s: 299
Vertaling:
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Vanaf 2013 glinstert de naam van de Vlaamse auteur Sterre Carron met grote regelmaat tussen de lijst van verschenen boeken. Met een gemiddelde van twee boeken per jaar lanceert zij nieuwe avonturen met haar protagonist hoofdinspecteur Rani Diaz uit Mechelen in de hoofdrol. Tien jaar later, in 2023, verschijnt met evenveel enthousiasme als alle ander boeken, deel 21 in de Rani Diaz-reeks die de titel Fatale prikkels meekreeg. Dat haar boeken inmiddels veel fans heeft wordt bewezen door de verkoopcijfers waarmee Carron zich onder de bestverkopende Vlaamse thrillerschrijfsters heeft geschaard. Voor de MAX Gouden Vleermuis 2023 werd ze genomineerd voor de shortlist voor haar hele oeuvre.

Als Marthe Sillen haar vriend Manuel Blyweert zoekt en even later zijn vermoorde en verminkte lichaam vindt, is ze in alle staten. Het noodlot blijft haar echter niet bespaard als ook haar beide dochtertjes niet zijn ontkomen aan de moordenaar. Tijdens haar panische tocht door het huis komt ze onverwachts oog in oog te staan met hem en ze kan niet anders dan vluchten om aan zijn genadeloosheid te ontkomen.
Hoofdinspecteur Rani Diaz wordt met haar team naar het adres gestuurd en ze zijn verbaasd om de hoeveelheid geweld die de dader op zijn slachtoffers heeft losgelaten. Hier is duidelijk een psychopaat aan het werk geweest.
Als korte tijd later meer slachtoffers worden gevonden die op dezelfde wijze zijn vermoord, is het wel zeker dat ze met een seriemoordenaar te maken hebben en gaan ze op zoek of er relaties bestaan tussen de slachtoffers.

++ ‘Niemand schonk er aandacht aan en niemand heeft er hem naar gevraagd. Ik denk dat hij zichzelf verwondde, maar dat is slechts een gedachte die door mijn hoofd flitst’ ++

De opbouw en ontwikkeling van het plot gebeurt hoofdzakelijk via de hoofdpersonage Rani Diaz die feitelijk te veel privéproblemen heeft om zulk een zware zaak te dragen en tot een goed einde te brengen. Ze loopt rond met de nodige irritaties, neemt niet iedereen van haar team serieus en daardoor kan het gebeuren dat ze bepaalde informatie bewust negeert. Haar medewerker, de nog jonge, Kia Lauwers is daar een van de slachtoffers van. Omdat ze niet gehoord wordt, besluit ze zelf dieper te gaan zoeken aan de hand van de door haar gevonden informatie. Dit doet ze af en toe samen met haar team-collega Maarten die inmiddels ook de liefde aan haar heeft verklaard. Omdat de jonge agente nauwelijks wordt geremd in haar onderzoek, is het haar enthousiasme dat haar stuurt en denkt ze minder aan de juridische gevolgen als zij besluit om weer een stap verder te zetten.

Als je alle ontwikkelingen bij elkaar optelt, kun je concluderen dat de auteur in dit avontuur heeft gekozen om de spotlight op de nog jonge Kia Lauwers te richten. Naast de bekende en al veel gebruikt thema’s van huiselijk geweld en pesten, spitst Carron zich toe om dieper op een aantal personages in te gaan. Hierdoor ontstaan meerdere gelaagdheden die het verhaal zeker wel ten goede komen. Niet dat hiermee bepaalde stappen worden verklaard en acties geëxcuseerd maar wel om meer persoonlijke emoties aan de verschillende verhaallijnen toe te voegen.

Samengevat is Fatale prikkels in eerste beginsel natuurlijk een misdaadroman vanuit Rani Diaz opgezet maar al snel neemt de auteur enkele afslagen naar andere personages. Door die karakters meer uit te diepen, wordt deze dialoog gestuurde misdaadroman veel meer dan een vlak politie-boefje-verhaal. Als dan uiteindelijk de auteur ook het ‘waarom’ weet te beantwoorden, is dit zeker niet als excuus bedoeld maar geeft wel aan dat het jarenlang opkroppen van bepaalde haatgevoelens, zonder professionele hulp, langzaam kunnen uitgroeien tot een volledig imploderen van de geest naar een psychopathisch gedrag naar buiten. Zeer goed op papier gebracht met sprekende personages mag dit eenentwintigste deel uit de Rani-Diaz-reeks zeker tot de top vijf gerekend worden. Hier zijn zowel de fysieke spanning als de psychologische gelaagdheid debet aan.

Eindoordeel: 4,0 sterren

Spanning: 4 sterren
Plot: 4 sterren
Leesplezier: 4 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 4 sterren
Psychologie: 5 sterren

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Cees van Rhienen