EEN FUTURISTISCHE MAAR REALISTISCHE WERELD DIE TOT NADENKEN STEMT

[RECENSIE] Salomon van Jacqueline Zirkzee

EEN FUTURISTISCHE MAAR REALISTISCHE WERELD DIE TOT NADENKEN STEMT

++ ‘Mijn hoofd is als een grote rommelzolder. Ik heb een deel ervan wel opgeruimd, maar verderop staan nog gesloten kisten en zijn er donkere hoeken vol spinnenwebben’ ++

Oorspronkelijke titel: Salomon
ISBN: 978 90 833 2125 7
Uitgegeven door: Uitgeverij Nobel Boeken
Pagina’s: 240
Vertaling:
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️⭐️

De schrijversmicrobe kreeg Jacqueline Zirkzee al vroeg in haar greep; op de montessorischool in Oegstgeest was ze het liefst actief met lezen, tekenen en schrijven. Na haar studie geschiedenis aan de Universiteit Leiden werd ze reisjournalist en trok in die hoedanigheid jarenlang de wereld over. Haar belangstelling gaat uit naar andere culturen waar ze zich graag in onder dompelt en het geeft haar ook de mogelijkheid om inspiratie voor haar boeken op te doen. Al die kennis, aangevuld met fantasie en creativiteit en een grote maatschappelijke betrokkenheid is terug te vinden in haar boeken die inmiddels al een behoorlijk deel van de boekenplank in beslag neemt. De boeken vertellen niet alleen historische verhalen maar ook de toekomst vertrouwt ze graag aan het papier toe. Omdat de hedendaagse actualiteit haar niet onberoerd laat, grijpt ze het dramatische toeslagenschandaal als basis voor haar onlangs verschenen dystoptische verhaal Salomon.

Na het drama van de Toeslagenaffaire is er veel verandert in de Nederlandse samenleving. Het resultaat is een nieuwe organisatie die de naam SALOMON heeft meegekregen. Het is een bureau voor gezinsbegeleiding, waarbij een stevige controle op de jeugdzorg ligt onder het motto: Het is nooit het kind, het zijn de ouders! Maar bij geconstateerde onvolkomenheden thuis of op school, worden kinderen niet zomaar uit huis geplaatst maar worden de ouders strenger aangepakt. Daarbij is besloten dat een gezin maar één kind mag hebben en wordt een tweede uit huis geplaatst. De betreffende ouders zijn verplicht een heropvoeding te krijgen. Juno’s moeder is werkzaam bij SALOMON en ze kan zich helemaal vinden in de nieuwe regels. Haar oordeel gaat wijzigen als ze is gescheiden van Jason en haar ex het grootste deel van de opvoeding van Juno krijgt toegewezen. Als ze door omstandigheden haar baan kwijtraakt, verdwijnt het vertrouwen in SALOMON ook voor een groot deel. Emoties krijgen de overhand en haar leven komt op een glijdende schaal terecht…

++ ‘Soms denk ik dat de jeugdbeschermers niet zullen rusten tot iedere vader op een strafeiland zit en de moeders onder de duim gehouden worden met gedwongen therapie’ ++

De opbouw van het verhaal geschiedt voornamelijk vanuit Juno’s moeder die meerdere situaties beleeft. Het wordt ook in de derde persoon verteld waarbij het meer aanschouwelijk is voor de lezer. Met de invoering van het nieuwe overheidsorgaan SALOMON wordt geprobeerd de Toeslagenaffaire achter zich te laten en herhaling hiervan te voorkomen. Juno’s moeder maakt twee kanten van de toonbank mee, eerst als hulpverlener, daarna als client die hulp nodig heeft. Daarnaast loopt haar leven over van persoonlijke problemen die haar dwingen na te gaan denken over een definitieve oplossing. Achteraf gezien wordt het een psychisch beladen verhaal waar, onder de streep, feitelijk geen winnaars zijn.

Vat men dit schrijnende verhaal nog even samen: een doolhof van toeslagen en uitkeringen smeekten om misbruik, schulden en schandalen dat leidde tot vernietigde levens. We hebben van onze fouten geleerd en het hele systeem opnieuw ingericht.
De conclusie en moraal van dit verhaal: het lijntje tussen het slagen en mislukken van dit project is flinterdun en de kans dat er op andere onderdelen zich mislukkingen aandienen is levensgroot.

Samengevat is Salomon een openhartige roman waarin de auteur onomwonden vertelt over de aanleiding van dit nieuwe bestuursorgaan. Door deze ontwikkeling in de toekomst te leggen verstevigt ze de realiteit dat er momenteel nog allerlei noodpleisters worden geplakt op de schrijnende gevolgen van de Toeslagenaffaire. Met de inzet van sprekende personages die zo uit de maatschappij gestapt kunnen zijn, is het onder de streep een realistisch verhaal geworden waarin veel leermomenten zijn opgenomen. Daarmee is Salomon een realistische roman waarin de kracht en invloed van een overheid op het leefklimaat van haar burgers confronterend voor het voetlicht wordt gebracht, zowel in positieve als in negatieve zin. Een gedurfd en geslaagd schrijfproject waarin Zirkzee een futuristische wereld tot leven brengt en de lezer tot nadenken dwingt!

Eindoordeel: 4,0 sterren

Karakterontwikkeling: 4 sterren