[RECENSIE] Dolce Vita van Katy Hays
EEN WARM EN ZORGELOOS LEVEN, MAAR NIET VOOR DE LINGATE’S
++ ‘Hij kijkt me aan maar blijft zitten. Zijn ogen zijn bloeddoorlopen, zijn linnen broek wordt door zijn gekruiste benen strak getrokken. Het is beangstigend hem zo kwetsbaar te zien, maar tegelijkertijd schenkt het me een gevoel van macht, een gevoel eindelijk de sterkere te zijn’ ++
Oorspronkelijke titel: Saltwater
ISBN: 978 90 445 5138 9
Uitgegeven door: Uitgeverij Volt, Singel Uitgeverijen
Pagina’s: 396
Vertaling: Wilma Paalman
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️, ½ ⭐️
De Amerikaanse bestsellerauteur Katy Hays is naast haar werk als schrijfster universitair docent kunstgeschiedenis en geeft les aan studenten in plattelandsgebieden, van Truckee tot Tecopa. Ze behaalde haar master in kunstgeschiedenis en promoveerde op dat thema aan de Universiteit in Berkeley, Californië.
In haar fictieve verhalen onderzoekt ze hoe ver mensen bereid zijn te gaan om te geloven in de ongelofelijke vreemde maar echte werelden en complete vrouwelijke vriendschappen. Van deze New York Times-bestsellerauteur van The Cloisters, verscheen over dit thema onlangs een opwindende thriller over een weelderig familie-uitje in Italië. Helaas wordt het verwoest door de heropleving van een tientallen jaren oude misdaad, met de titel Dolce Vita.
De familie Lingate arriveert voor hun jaarlijkse zomervakantie in hun vakantievilla op het eiland Capri. In 1992 werd de vermissing van Sarah Lingate, echtgenote van Richard, afgedaan als een tragisch ongeluk. Maar dat besluit weerhield de omgeving er niet van om de roddels in stand te houden dat de dood van Sarah zeker niet het gevolg was van een tragisch ongeluk.
Dat vermoeden wordt weer versterkt en actueel als in de villa een ketting wordt gevonden die aan Sarah toebehoorde en al die tijd spoorloos was.
Wat is hier aan de hand en waarom en door wie is die ketting daar neergelegd. Helen Lingate, dochter van Richard en Sarah, besluit dat de ketting voor haar het startpunt is om alles boven water te halen om de echte gebeurtenissen in 1992 en daarna, op tafel te krijgen. Het lijkt een schier onmogelijke taak…
++ ‘Ik hoop dat hij gelijk heeft. Met de telefoon tegen mijn oor gedrukt baan ik me een weg door de laatste drukte. Het zou het beste zijn als ze vanavond kwamen. Nadat ik onze geheimen aan de openbaarheid heb prijsgegeven. Net op tijd om de stukken bijeen te rapen’ ++
De plotopbouw ontwikkelt zich van persoonlijke flashbacks naar het verleden tot de dagelijkse actualiteit van verschillende personages. Er hangt een giftige sfeer in de villa en die wordt er niet beter op. De reden hiervan is te vinden in de talloze agenda’s die voor de individuele bewoners en familieleden belangrijk zijn. Er wordt gelogen en bedrogen, evenveel samengewerkt als tegengewerkt en feitelijk is niemand te vertrouwen. Helen is er al snel achter dat het verleden er helemaal anders uit moet zien dat iedereen haar wil laten geloven. En dat betreft niet alleen het overlijden van haar moeder…
De personages die Hays in het verhaal neerzet hebben allemaal één sterke eigenschap. De waarheid wordt door ieder lid voorzien van hun eigen kleur en daarmee wordt het voor de zoekende Helen niet makkelijk om iemand in vertrouwen te kunnen nemen. Maar als de carrousel van flashbacks op vol tempo draait blijkt zelfs dat Helen hier en daar wel een vlekje op haar ziel heeft. Dat maakt de lezer steeds nieuwsgieriger naar het antwoord wat er nu echt allemaal is gebeurd in de gefortuneerde familie Lingate.
De auteur is een ware specialist in lezers op het verkeerde been zetten. Talloze plottwists wijzen evenzoveel keren naar andere daders en de arme lezer kan niet anders dan daarin meegaan. Maar evenzoveel keer blijkt het loos alarm te zijn hoewel er soms toch kleine stapjes gemaakt worden. De basis voor de oplossing ligt bij een geschreven toneelstuk dat door Sarah op papier is gezet en een kopie blijkt te zijn voor het leven van de familie list & bedrog. In het toneelstuk gaat het om een rijke familie die gaandeweg zijn geld verkwist en dat lijkt bezijden de werkelijkheid te zijn of…
Samenvattend is Dolce Vita een spannende roman waarin de lezer veel vermaak vindt over het leven van een familie die de schijn probeert op te houden van succesvol en liefdevol door het leven te stappen. Het verhaal begint en blijft tollen door de volle 396 pagina’s totdat het tollen plotseling blokkeert en plaats moet maken voor de heldere waarheid. En die is al net zo verrassend als het hele verhaal dat is gepasseerd. Dus een echte aanrader voor diegene die de tijd wil nemen voor een bijna ongelofelijk maar prettig leesbaar avontuur.
Eindoordeel: 3,5 sterren
Spanning: 3 sterren