EEN AANGENAME KENNISMAKING DIE NEDERLAND ZEKER OMARMT

Cees van Rhienen 29 november 2025
[RECENSIE] Liefs, mama van Iliana Xander

EEN AANGENAME KENNISMAKING DIE NEDERLAND ZEKER OMARMT

++ ‘Weer dwalen mijn gedachten af naar mijn moeder en haar boeken. Ze kreeg veel lof voor de manier waarop haar werk je helemaal onderdompelde in de sfeer. Dat snap ik nu’ ++

Oorspronkelijke titel: Love, Mom
ISBN: 978 94 031 3792 6
Uitgegeven door: Uitgeverij Cargo | De Bezige Bij
Pagina’s: 366
Vertaling: Mechteld Jansen
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De Amerikaanse auteur Iliana Xander schrijft al vanaf haar jeugd verhalen en is dat steeds verder gaan ontwikkelen. Inmiddels heeft ze al meer dan twintig romans in verschillende genres en onder meerdere pseudoniemen geschreven. Met verschillende thema’s zoals geheimen, liefdesverdriet, liefde, jaloezie en andere verwarrende onderwerpen waar ze haar lezers aan haar verhalen kan binden, stuwt de verkoop en parallel daaraan haar fans, internationaal snel naar grote hoogte. In Nederland en Vlaanderen is het haar thriller Liefs, mama waarmee ze dat hier ook probeert te doen.

De nog jonge twintiger Mackenzie Casper is naast een briljante student ook de dochter van Ben Casper en Elizabeth Dunn. De laatste schrijft onder het pseudoniem E.V. Renge de meest succesvolle romans die stuk voor stuk bestsellers zijn. Het brengt het huisgezin roem en rijkdom en Mackenzie zou daar ook ten volle van moeten genieten. Maar de verhouding met haar ouders loopt niet over van liefde en huiselijkheid en Mackenzie is liever bij haar goede vriend E.J. waar ze geen verhouding mee heeft maar wel volledig vertrouwd. Als haar moeder door een noodlottig ongeval komt te overlijden, gaat ze natuurlijk naar de herdenkingsdienst maar eigenlijk niet met veel warme gevoelens. Ze is dan ook blij als ze kan verdwijnen en als ze in haar auto stapt om naar E.J. te vertrekken, vindt ze op de stoel een envelop. Met E.J. aan de lijn opent ze de envelop en haalt er enkele blaadjes uit. Op het eerste staat: “Zal ik je een geheim verklappen? Liefs, mama” Op de andere twee blaadjes staan namen, een datum van tweeëntwintig jaar geleden en de locatie Old Brow, Nebraska. En er volgt een tweede, derde, vierde en meer brieven…

++ ‘Er zijn hier alleen maar bossen en weilanden, met af en toe een dorpje dat in een vorige eeuw lijkt te zijn blijven steken. Windmolens. Jachtborden. Reclameborden voor toeristische attracties, al kan ik moeilijk bedenken waar de toeristen zich hier mee moeten kunnen vermaken’ ++

De ontwikkeling van de plotopbouw start vrij snel als Mackenzie en haar vriend na enkele brieven met steeds meer informatie erin, tot de overtuiging komen dat er in het huisgezin Casper grote geheimen worden bewaard en leugens zijn verteld. Ze besluiten dat ze met alle informatie die de brieven hun brengt, terug zullen moeten naar het verleden van meer dan twintig jaar geleden. Het aandachtig lezen van de boeken van haar moeder lijkt ook informatie op te leveren want het blijkt niet allemaal fictie te zijn. Ze zullen ook snel nog enkele mensen moeten gaan spreken die in die jaren dicht bij hun moeder stonden, maar een aantal zijn al overleden dus de tijd dringt…

De auteur weet schijnbaar zonder enige moeite een grote mistige wolk vol psychologische lading op het verhaal te leggen. Alle personages die er toe doen worden tot op hun ziel beschreven wat voor de lezer een prettige ervaring is omdat het één grote zoektocht naar de waarheid is. Met die onderhuidse spanning trekt Xander de lezers diep in de kern van het verhaal om dat pas los te laten als er verklaringen worden gevonden. Dan is het nog zaak om een aantal los lijkende eindjes aan te laten haken en ook dat is geen enkel probleem. Iedere stap, elke handeling en gedachtegang die Mackenzie en haar vriend dichter bij de waarheid moeten brengen, krijgt uiteindelijk een heldere motivatie en plaats in de primaire verhaallijn. Het is een waar genot om te lezen hoe de auteur de opbouw, ontwikkeling en ontknoping naadloos aan elkaar rijgt.

Samenvattend laat deze kennismaking met het werk van Iliana Xander een prettige leeservaring achter die nog veel goeds voorspelt voor de toekomst. De auteur bespeelt het volledige veld van het spannende boek, legt er een duidelijke psychologische lading op en weet haar lezers van de eerste tot de laatste bladzijde in het verhaal te houden. Met meerdere twists wordt de lezer met regelmaat op het verkeerde been gezet, bouwt de spanning ongemerkt in een strakke lijn op en stapelt in de ontknoping zich de ene verrassing op de andere. Alles klopt!

Eindoordeel: 5,0 sterren

Spanning: 5 sterren
Plot: 5 sterren
Leesplezier: 5 sterren
Schrijfstijl: 5 sterren
Originaliteit: 5 sterren
Psychologie: 5 sterren

Meer recensies van Cees van Rhienen

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.